Gemeente Sluis onderzoekt verpauperd rijksmonument 't Hoompje van krottenkoning

De gemeente Sluis had de hoop al opgegeven, maar gaat toch weer aan de slag met rijksmonument 't Hoompje in Sint Anna ter Muiden. De gemeente gaat samen met Monumentenwacht Zeeland de staat van het monument opstellen in een rapport. Met het rapport wil de gemeente proberen eigenaar en 'krottenkoning' Ronnie van de Putte te dwingen het pand te renoveren.

Het Hoompje in Sint Anna ter Muiden (foto: Omroep Zeeland)

In mei van dit jaar meldde de gemeente dat het voormalige klooster niet meer te redden was. De eigenaar houdt de gemeente al ruim 25 jaar aan het lijntje met mooie plannen en praatjes over het restaureren van het rijksmonument.

Toch wil de gemeente Sluis opnieuw proberen Van de Putte te dwingen om zijn pand te renoveren. De gemeente volgt hiermee het voorbeeld van de gemeente Wassenaar, waar Van de Putte ook verschillende panden heeft én heeft verwaarloosd.

Het Hoompje in betere tijden. (foto: Archief)

De gemeente Wassenaar dwong Van de Putte onlangs om monumentaal pand Huize Ivicke wind- en waterdicht te maken. Daar vroeg Van de Putte uitstel voor, maar de rechtbank in Den Haag besloot dat niet te geven. Van de Putte moet het pand nu renoveren, meldt Omroep West.

Rapport moet gemeente helpen

Met het rapport van Monumentenwacht Zeeland hoopt de gemeente 'de krottenkoning' te kunnen dwingen om ook 't Hoompje wind- en waterdicht te maken.

De monumentenwacht van Erfgoed Zeeland helpt eigenaren en beheerders met het in stand houden van monumenten. Zij voeren bouwkundige inspecties uit en dan geven ze onafhankelijk advies. Op basis van dit advies wordt besloten of en welke stappen er worden ondernomen.

Het Hoompje

In 1909 is klooster het Hoompje gebouwd. Tot 1986 had het gebouw de functie als kostschool voor Belgische kinderen met een psychische beperking. Eind jaren tachtig vertrokken de laatste nonnen. Het pand kwam leeg te staan en werd op de rijksmonumentenlijst geplaatst. Ronnie van de Putte kocht het gebouw in 1992. Sindsdien staat het gebouw leeg. In de afgelopen jaren hebben bezoeken van plunderaars, drugsgebruikers en spokenjagers hun tol geëist. Ook tegen stormen is het pand niet meer bestand. Toen het begin maart flink stormde, stortte het Hoompje weer een beetje verder in. Onder andere het klokje uit de toren sneuvelde.

Geschiedenis

De gemeente Sluis heeft 'de krottenkoning' in 2016 een dwangsom opgelegd van 150.000 euro voor het stelselmatig laten verpauperen van een rijksmonument. Ook een deurwaarder heeft Van de Putte een bezoek gebracht. Tevergeefs, Van de Putte is niet op andere ideeën te brengen.

Ook het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, trok al eerder aan de bel. Het maakt zich ernstig zorgen over het voortbestaan van rijksmonument het Hoompje. De stichting riep begin dit jaar de gemeente Sluis op om de eigenaar te dwingen het gebouw in ieder geval wind- en waterdicht te maken.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
krottenkoning Sint Anna ter Muiden Hoompje
Deel dit artikel:

Reageren