Waar draaide het om in de Slag om de Schelde? Kijk naar de documentaire De vergeten slag

In de documentaire De Vergeten slag neemt militair historicus Tobias van Gent de kijker mee naar de plaatsen die bepalend waren voor de Slag om de Schelde. Hij legt uit, waar het nu eigenlijk om draaide en wat was nu eigenlijk de rol van de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery?
De vergeten slag
Carla Rus, psychiater en dochter van de Zeeuwse verzetsman Jaap Rus, ontrafelt de enorme gevolgen van De Slag om de Schelde voor de Zeeuwen en zoekt naar een verklaring waarom deze slag niet dezelfde bekendheid heeft gekregen als bijvoorbeeld Operatie Market Garden.
<p>De documentaire is vandaag te zien op Omroep Zeeland. <em>De Vergeten Slag </em>wordt om 12.00, 16.00, 20.30 en 22.00 uur uitgezonden. </p>
Ingrid Baraitre, historica en auteur van het boek Eisenhower en zijn generaals verdiepte zich in de relatie tussen de belangrijke militaire hoofdrolspelers in 1944; Eisenhower en Montgomery. En militair historicus Johan van Doorn belicht het verband tussen Operatie Market Garden en de Slag om de Schelde. Twee operaties die gelijktijdig plaatsvonden.
Churchill, Eisenhower en Montgomery
Churchill, Eisenhower en Montgomery © (Everett collection)
Op 4 september 1944 viel Antwerpen in handen van de geallieerden, maar om de haven te kunnen gebruiken voor de aanvoer van manschappen en middelen, moest de Westerscheldemonding nog bevrijd worden. Wanneer en hoe dat moest gebeuren, daar verschilden de Amerikaanse opperbevelhebber D.Eisenhower en de Britse veldmaarschalk B. Montgomery over van mening. Een verschil van inzicht met grote gevolgen voor de Zeeuwen.
© Omroep Zeeland
<p>Heb jij de documentaire gemist, heb je nog geen tijd gehad om te kijken of wil je de documentaire graag nog een keer zien? Dat kan! De documentaires van de Zeeuwse Documentaireweek zijn nog 10 dagen te bekijken via <a href="https://www.omroepzeeland.nl/tvgemist">uitzending gemist</a>*.</p><p><em>*m.u.v. De laatste getuigen en Oculus Maris.</em></p>