De Laatste Getuigen: Het gewone verhaal van de oorlog

De Laatste Getuigen: Het gewone verhaal van de oorlog
De Laatste Getuigen: Het gewone verhaal van de oorlog © OZ
De laatste getuigen
Een oorlog gaat pas leven als je de mensen aan het woord laat, die het meegemaakt hebben. Fifi Visser, documentairemaker en cameraman Gijs Haak gingen op zoek naar Zeeuwen die nog een herinnering hadden aan de oorlog.
De verhalen die ze samen optekenden waren heel divers, een ooggetuige van het bombardement van Biggekerke, een zoon van een NSB-er, een meisje bij wie de Duitsers ingekwartierd zaten. De Laatste Getuigen vertelt het verhaal van de gewone mensen die zich moesten zien te redden terwijl hun vrijheden meer en meer werden ingeperkt.
"Nu kan het nog", zegt Visser. "De verhalen hoor je overal om ons heen, maar dan ineens realiseer je je, dat als die verhalen nu niet opgetekend worden, ze weg zijn." Een triest voorbeeld daarvan is volgens Visser, dat een van de geïnterviewden twee weken na het interview overleed.

Zoon van een NSB'er

In de documentaire komen acht geïnterviewden aan het woord. Het meest bijzondere gesprek vindt Visser dat met de zoon van een NSB'er. "Ik ben er trots op dat hij dat gedaan heeft. Altijd is hij 'die zoon van een NSB'er' geweest. Hij heeft er nooit over kunnen vertellen. Kon nergens heen met zijn verdriet. En nu heeft hij zijn verhaal verteld. Dat is ongelooflijk dapper."
Viseer en Haak hebben behalve de acht mensen uit de documentaire nog meer mensen gesproken. Die gesprekken worden vanaf februari bij Omroep Zeeland uitgezonden in een serie over de Tweede Wereldoorlog
Kijk voor een overzicht van alle documentaires op omroepzeeland.nl/documentaireweek.
Catrien Jeronimus
Catrien Jeronimus © Omroep Zeeland
<p>In verband met rechten is deze documentaire van de Zeeuwse Documentaireweek niet terug te kijken via <a href="https://www.omroepzeeland.nl/tvgemist">uitzending gemist</a>.</p>