Jeugdinstelling de Vliethoeve sluit na tien roerige jaren de deuren

Na tien jaar is er een einde gekomen aan het bestaan van de enige gesloten jeugdinstelling van Zeeland, de Vliethoeve. In het pand aan de Galgendijk in Kortgene woonden jongeren met ernstige gedragsproblemen. Door minder vraag naar deze zware vorm van zorg is beheerder Juzt genoodzaakt de Vliethoeve te sluiten.

Tot 2009 was de Vliethoeve een luxe internaat voor kinderen wiens ouders in het buitenland voor grote bedrijven werkten. Na een verbouwing opende De Vliethoeve in januari 2010 haar deuren als instelling voor jongeren met ernstige gedragsproblemen.

In de jaren die volgen verschijnt vaker dan gemiddeld een bericht in de media van een vermissing in Kortgene. Vaak jongeren van de Vliethoeve die weggelopen zijn.

Een ander opvallend feit is dat Noord-Beveland, als rustige plattelandsgemeente, na Vlissingen en Goes de gemeente is waar de meeste verdachten van misdrijven wonen van heel Zeeland. Die opvallend hoge positie in de ranglijst komt waarschijnlijk ook door de aanwezigheid van de gesloten jeugdinstelling.

Flinke crisis in 2016

Op wat kleine incidenten na, verloopt het allemaal vrij rustig op het terrein aan de Galgendijk. In de zomer van 2016 breekt echter een flinke crisis uit. Personeelsleden van de Vliethoeve geven in een anonieme brandbrief aan zich grote zorgen te maken over de veiligheid van henzelf en de jongeren. Ook de dorpsraad van Kortgene trekt aan de bel over het toenemende aantal incidenten in het dorp. Zo waren de jongeren van de Vliethoeve betrokken bij diefstal, inbraak, vernieling en intimidatie.

In juni 2019 zegt de directie van de jeugdinstelling na een roerige periode weer een veilige en stabiele omgeving voor medewerkers én jongeren te zijn.

Een maand later, in juli 2019, wordt bekend dat de Vliethoeve in de verkoop gaat. De huidige beheerder, Juzt, heeft geldproblemen en wil versneld van zijn opvangadressen af. Het is de bedoeling dat de jeugdinstelling wel blijft bestaan. Maar in oktober 2019 wordt duidelijk dat de Vliethoeve toch dicht gaat omdat er te weinig vraag zou zijn naar deze vorm van zorg.

Leo Bekker, voorzitter van de dorpsraad in Kortgene, kijkt met gemengde gevoelens terug (foto: Omroep Zeeland)

Voorzitter van de dorpsraad Kortgene, Leo Bekker, kijkt met gemengde gevoelens terug op de afgelopen tien jaar als het om de Vliethoeve gaat. "Tien jaar geleden werd bij een informatiebijeenkomst toegezegd dat de burgers geen overlast zouden ondervinden van de jeugdinstelling. Dat liep anders."

Na het dieptepunt in 2016 is het echter langzaam bergopwaarts gegaan. "We hebben de laatste jaren goed contact met de Vliethoeve. Er zijn nauwelijks incidenten meer. Het is nu bijna jammer dat ze weggaan!"

Wie koopt de Vliethoeve?

De vraag die nu bij de dorpsraad en de inwoners van Kortgene en Geersdijk leeft, is wat er met de gebouwen en het terrein van de Vliethoeve gaat gebeuren. "De panden zijn van jeugdzorgaanbieder Juzt die het in de verkoop gaat zetten. Er rust een maatschappelijke bestemming op de locatie. Maar dat kan natuurlijk aangepast worden door de gemeente. Ik hoop in elk geval dat wij als dorpsraad, in tegenstelling tot tien jaar geleden, worden meegenomen worden in het traject."

Meer over dit onderwerp:
Kortgene jeugdzorg Vliethoeve
Deel dit artikel:

Reageren