Is het nou twintig twintig of tweeduizend-twintig?

Het nieuwe jaar is amper twee dagen oud en het zorgt nu al voor verwarring. Want hoe spreek je het jaartal nou het beste uit? Als twintig twintig, of als tweeduizend-twintig? De meningen zijn verdeeld, blijkt online en op straat.

Op straat lijkt er toch een voorkeur te bestaan voor het langere tweeduizend-twintig. "Dat klinkt ronder", zegt een meisje die het beter vindt klinken. Een vijftiger is het met haar eens. "Ik ben niet zo van dat moderne gedoe, dus twintig twintig gaat het niet worden."

Tweeduizend-twintig

Een Spaanse die op bezoek is in Middelburg kiest heel bewust voor tweeduizend-twintig. "Als je twintig twintig zegt dan zeg je dat los van elkaar", zegt ze. "Als je het samentrekt is het veel beter. Als je dingen samen doet, gaat het nu eenmaal gemakkelijker. Dus tweeduizend-twintig heeft zeker mijn voorkeur."

Ook online blijkt dat de meerderheid een voorkeur heeft voor de langere versie. 64 procent van de kleine duizend stemmers op de poll op onze Facebookpagina stemde voor de uitspraak van tweeduizend-twintig.

"Zit je op de lagere school dan als je nog geen hoger getal kan opnoemen dan 20?", vraagt Sarah Bronder zich af. En sommige hebben een simpelere oplossing om van het gedoe af te zijn. Zo adviseert Herman Maarschalkerweerd om elkaar 'gewoon gelukkig nieuwjaar' te wensen, in plaats van de korte of langere variant van 2020.

Eindoordeel

Overigens zijn beide uitspraken van 2020 correct en mogen ze gebruikt worden, volgens de Taalunie "De uitspraak 'tweeduizend-twintig' is correct en het gebruikelijkst. De uitspraak 'twintig twintig' komt minder vaak voor, maar is ook correct."

Is het nou twintig twintig of tweeduizend twintig

Meer over dit onderwerp:
Middelburg Walcheren nieuwjaar 2020
Deel dit artikel:

Reageren