Hoe droogvallende mosselbanken helpen tegen zandhonger

De natuur in de Oosterschelde kan profiteren van de kweek van mosselen op zandbanken. Zo kunnen mosselen zandhonger tegengaan en trekken ze meer vogels aan. Dat blijkt uit een onderzoek van de HZ University of Applied Sciences dat binnenkort wordt gepubliceerd.

Jildou Schotanus, onderzoeker aan de HZ, deed haar promotieonderzoek naar de meerwaarde van mosselen op drie gebieden: kustbescherming, biodiversiteit en commerciële visserij.

Mosselen die droog komen te liggen krijgen een sterkere schelp en daardoor werken ze beter als golfbreker."
Jildou Schotanus, onderzoeker HZ

Tijdens het onderzoek is een methode ontwikkeld waarbij mosselen kunnen worden gekweekt op droogvallende zandbanken waar normaal veel mosselen wegspoelen door golfslag en erosie. Uit het onderzoek van Schotanus blijkt dat de aanleg van mosselbanken dat helpt voorkomen: "De mosselen zorgen dat er minder zandhonger is en ze dus minder snel moeten worden opgespoten. Daarnaast krijgen de mosselen die droog komen te liggen een sterkere schelp en daardoor werken ze beter als golfbreker." Om te voorkomen dat de mosseltjes wegspoelen door de golven zijn er hekjes geplaatst die ze tegen houden.

Op de zandbanken werden hekjes geplaatst die mosselen beschermden tegen wegspoelen. (foto: Omroep Zeeland)

Het effect op de biodiversiteit is aanzienlijk. Er worden meer vogels zoals scholeksters en bergeenden gezien op de zandplaten en ook voor andere dieren geeft het mogelijkheden. Schotanus: "We hebben ons vooral gericht op vogels. Mosselen zijn een belangrijke voedselbron voor vogels. En tussen de mosselen zitten dan weer veel kleine beestjes wat ook interessant is voor de vogels."

Dit onderzoek werd gedaan op de Slikken van Viane bij Ouwerkerk. Of de droogvallende mosselbanken een commercieel voordeel voor kwekers kunnen zijn moet nog verder worden onderzocht. Om het commercieel aantrekkelijk te maken moet het in ieder geval groter aangepakt worden.

Meer over dit onderwerp:
HZ onderzoek mosselen
Deel dit artikel:

Reageren