Politiek Kapelle wil rust en gaat voor interim-burgemeester

Politici in Kapelle hebben besloten op zoek te gaan naar een nieuwe waarnemende burgemeester. Dat is de uitkomst van een gesprek dat raadsleden vandaag hadden met de commissaris van de Koning, Han Polman. Die zal dit advies overbrengen aan de minister van Binnenlandse Zaken.

40 brieven, maar geen nieuwe burgemeester voor Kapelle (foto: Omroep Zeeland)

Na een zoektocht van twee jaar, twee sollicitatierondes en veertig brieven is het de raad niet gelukt een nieuwe kandidaat te vinden. De huidige waarnemer, Huub Hieltjes, wordt per maart elders burgemeester.

Siwart Mackintosh namens het CDA-fractie: "Het is nu tijd voor rust, pas op de plaats. Op korte termijn weer de vacature openstellen vinden wij niet zinvol. Een periode van minimaal een jaar vinden wij dat er nodig is om te resetten."

Tijd voor rust

De komende tijd moet een waarnemer volgens de partij voor rust zorgen en tijd om op zoek te gaan naar een kandidaat die wel vier jaar lang blijft. "Als het aan ons als CDA ligt hebben we tweede helft van 2021 een door de Kroon benoemde burgemeester. Deze raad kan en mag dat in onze ogen niet om wat voor reden dan ook voor zich uitschuiven naar de nieuwe raad na maart 2022. "

Meningsverschillen over termijn

Ook andere partijen pleiten voor een tijdelijke waarnemer. Alleen over de termijn waarin die nieuwe , vaste, burgemeester er moet komen, verschillen de meningen volgens Mackintosh.

Twee jaar op zoek

Al twee jaar is Kapelle op zoek naar een nieuwe burgemeester. Waarom dat tot nu toe niet is gelukt, blijft grotendeels onduidelijk. De vertrouwenscommissie mag en kan daar geen uitspraken over doen. Iman Vleugel zei daarover eerder: "Dat het heel vervelend en naar is, daar zijn we het allemaal wel over eens. Het is makkelijk om dingen te roepen als je er niet bij betrokken bent en het lastig dat je daar niet op kan reageren als je er wel betrokken bij bent."

Lucas Hartong, één van de burgemeesterskandidaten voor Kapelle, klapte recent uit de school. De oud-Europarlementariër snapte niet dat hij niet eens werd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Lucas Hartong: 'Ik mocht niet eens op kennismakingsgesprek komen' (foto: Omroep Zeeland)

De huidige waarnemer, Huub Hieltjes, wordt per maart burgemeester in het Gelderse Duiven.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren