Redders KNRM rukten vorig jaar vaker uit

De Zeeuwse redders van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zijn in 2019 vaker uitgerukt. Er werd 315 keer uitgevaren. Een jaar eerder was dat 295 keer. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de KNRM.

Vrijwilligers van de KNRM Breskens tijdens een oefening (foto: Omroep Zeeland)

Landelijk werd 2.458 keer keer uitgevaren en werden 4.258 mensen gered of geholpen. Dat is iets minder dan vorig jaar. De meeste alarmeringen in Zeeland waren afgelopen zomer. Opvallend vaak waren er oproepen voor zeilboten en motorboten die in de problemen waren gekomen.

Martijn Kuzee, tweede schipper bij reddingsboot Neeltje Jans, herkent de praktijk in de cijfers. "Ongeveer de helft van de uitrukken betreft zeiljachten", zegt hij. "Niet heel gek. In onze omgeving is de meeste scheepvaart pleziervaart." Twee incidenten van afgelopen jaar zijn hem het meest bijgebleven. In beide gevallen ging het om een jacht dat voor de Oosterscheldekering terecht was gekomen.

Opstapper Martijn Kuzee vertelt welke reddingsacties hem van 2019 het meest zijn bijgebleven.

Bij de ene ging het om een omgeslagen boot waarbij zes mensen in de problemen kwamen. "Dit had heel fout kunnen aflopen", blikt Kuzee terug. "Zeker als de mensen geen reddingsvest hadden gedragen."

Zoekacties en vermiste surfers

Behalve plezierboten in de problemen, waren er ook veel zoekacties naar vermiste personen en moest de KNRM regelmatig uitrukken voor surfers. Ongeveer tien procent van alle acties valt in die laatste categorie. De opstappers van Neeltje Jans hadden het het drukst, gevolgd door Veere en Westkapelle. Alle reddingsacties en hulpverleningen worden door het Kustwachtcentrum in Den Helder gecoördineerd.

Jaaroverzicht Zeeuwse KNRM-stations

Station 2018 2019
Neeltje Jans 69 77
Veere 71 63
Westkapelle 34 55
Breskens 59 50
Cadzand 34 40
Hansweert 28 30

De KNRM roept watersporters op om de technische staat van de boot goed te controleren. Ook is een gedegen voorbereiding van belang. "Watersporters moeten zich goed realiseren, dat de stromingen langs de kust sterk zijn en de dimensie van het vaargebied voortdurend kan veranderen", schrijft de KNRM in een persbericht.

Volgens Kuzee zijn - ondanks het toegenomen aantal uitrukken - de meesten mensen wel goed voorbereid. "Ze hebben goede spullen bij zich. Maar het kan altijd beter." Wel ziet hij dat mensen meer de extremen opzoeken. "Zeker kitesurfers. Met heel harde wind neemt ook het risico toe."

Meer donateurs dan ooit

De KNRM is tevreden over het aantal donateurs in 2019. De organisatie had voor het eerst in haar historie meer dan 100.000 donateurs. "Een mijlpaal waar de organisatie trots op is", meldt de KNRM. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij heeft de ambitie om in 2024, bij het 200-jarig bestaan, 120.000 donateurs te hebben. De KNRM is volledig afhankelijk van donateurs, giftgevers, sponsoren en erflaters.

Meer over dit onderwerp:
KNRM reddingstations
Deel dit artikel:

Reageren