Wordt Vlissingen de eerste vuurwerkvrije gemeente van Zeeland?

Vlissingen moet vuurwerkvrij worden. Dat vinden alle partijen in de gemeenteraad. Ze willen met ingang van de komende jaarwisseling alle consumentenvuurwerk in de gemeente verbieden. Als alternatief zouden dan lokaal vuurwerkshows gehouden kunnen worden.

Het initiatief voor een totaal vuurwerkverbod komt van de ChristenUnie, maar wordt gesteund door alle andere partijen. Het is mede ingegeven door de oproep van burgemeester Bas van den Tillaar , die vorig jaar al een oproep deed voor een landelijk vuurwerkverbod. Hij herhaalde dat dit jaar met de gevleugelde woorden: "Van de 'landelijke dag van de anarchie' moeten we echt af". Of hij ook een gemeentelijk vuurwerkverbod wil is de vraag. Vorige week wilde hij daarover niets zeggen.

Vuurwerk boven Vlissingen (foto: Jan Daniels)

De gemeenteraad wil dat in ieder geval wel. Vuurwerk leidt volgens de partijen tot grote maatschappelijke schade. Ze wijzen daarbij op de gewonden door vuurwerk, het misbruik van vuurwerk tegen hulpverleners, het dierenleed en de ademhalingsproblemen van mensen met astma of copd.

"De afgelopen jaarwisseling zijn er weer veel slachtoffers gevallen, en is voor miljoenen euro schade aangericht die weer op het bordje van de burgers komen en door de burgers betaald moet worden en het brengt schade toe aan het milieu", aldus een motie voor de raadsvergadering van 30 januari.

Lokale vuurwerkshows

Het vuurwerkverbod betreft alleen consumentenvuurwerk. De partijen stellen voor om lokaal vuurwerkshows te houden, "om zodoende de Hollandse traditie om met vuurwerk het nieuwe jaar in te gaan in ere te houden". Die zouden dan georganiseerd en betaald moeten worden door lokale vuurwerkclubs of organisaties. De gemeente moet daarvoor dan wel eerst een vergunning afgeven.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Vlissingen vuurwerkverbod
Deel dit artikel:

Reageren