'25 jaar opsluiten is niet leuk, maar wordt wel gevierd'

Vijfentwintig jaar geleden opende gevangenis Torentijd in Middelburg. Er wordt de komende tijd stilgestaan bij het jubileum, al was het wel de vraag of dat gepast is.

Directeur Madelon van den Berg legt uit: "We hebben er zelf ook over nagedacht of we het zouden gaan vieren of niet. Mensen opsluiten is niet fijn om te doen, maar de rechter bepaalt en wij voeren dat zo netjes mogelijk uit." Torentijd wilde toch bij de vijfentwintig jaar stilstaan.

De meeste gedetineerden verblijven kort in Torentijd. Dat kan niet gezegd worden van bepaalde medewerkers. Sommigen van hen werken er vanaf het prille begin.

Feest voor medewerkers, gedetineerden en buren

Het programma begint aanstaande vrijdag met een personeelsdiner. Op zaterdag zijn de gedetineerden aan de beurt met een grote gezamenlijke lunch. 's Avonds zijn de buren van Torentijd welkom om een kijkje achter de muren te nemen waar ze al zo lang naar kijken. Daar moesten de buurtbewoners zich wel voor aanmelden. Directeur van den Berg is erg benieuwd naar de reacties van de buren. "De meesten denken 'het is een hotel aan de buitenkant', maar dan zijn ze binnen geweest en zijn ze blij als ze weer naar buiten kunnen stappen."

Het feestprogramma wordt volgende week afgesloten met een congres in de gevangenis voor zogenoemde ketenpartners. Denk dan bijvoorbeeld aan de reclassering. Daar zijn ook bijna alle Zeeuwse burgemeesters bij aanwezig.

Meer over dit onderwerp:
Torentijd jubileum
Deel dit artikel:

Reageren