Muur historisch Bolwerk in Zierikzee wordt opgeknapt

Het historische Blauwe Bolwerk in Zierikzee wordt vanaf deze week gerestaureerd. Door wind en water is een aantal stenen losgeraakt, verdwenen of gebroken. De bekleding van de muur wordt helemaal weggehaald, schoongemaakt en waar nodig gerepareerd.

(foto: Omroep Zeeland)

Het Bolwerk bestaat uit een gemetselde muur van ongeveer zeven meter hoog met een lengte van zestig meter. De buitenwand wordt gevormd door blauw hardsteen. De bedoeling is dat zo veel mogelijk originele stenen worden teruggeplaatst. Maar zwaar beschadigde en missende stenen worden vervangen door replica's uit de originele steengroeve in Wallonië.

Bekleding wordt verwijderd

Uit metingen blijkt dat de fundering van de muur waarschijnlijk nog in orde is, maar dit is pas zeker als de volledige bekleding verwijderd is. Dat verwijderen moet eind deze maand afgerond zijn. Komende week en volgende week worden bouwhekken geplaatst, rijplaten aangebracht en de steigers en kraan opgebouwd.

Kosten

De gemeente Schouwen-Duiveland geeft 200.000 euro uit aan de restauratie. De provincie Zeeland subsidieert 400.000 euro en de Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland legt 10.000 euro bij. Het is de bedoeling dat de complete restauratie voor de zomer afgerond is.

Het Blauwe Bolwerk in Zierikzee wordt gerestaureerd (foto: Geert van der Wielen, Zierikzee)

Meer over dit onderwerp:
Zierikzee restauratie
Deel dit artikel:

Reageren