Verenigd Koninkrijk zakt verder weg als handelspartner van Zeeland

Het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt steeds minder belangrijk als handelspartner van Zeeland. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2018 werd er nog voor 341 miljoen euro geëxporteerd terwijl dit in 2008 nog 525 miljoen euro was. Die daling is dus al ingezet voordat er sprake was van een eventuele Brexit.

Het Verenigd Koninkrijk wordt steeds minder belangrijk als handelspartner voor Zeeland (foto: Omroep Zeeland)

Het VK is nog altijd de derde handelspartner van Zeeland, maar het aandeel is wel snel aan het slinken de laatste jaren. Op de eerste plaats staat nog altijd België en op de tweede plek staat Duitsland. Naast deze drie, in de graphic hieronder, heeft Zeeland nog veel meer handelspartners.

Desalniettemin hebben zowel de haven als de bedrijven zich wel voorbereid op de Brexit. Zo heeft de haven achthonderd extra parkeermogelijkheden achter de hand vanwege de langere wachttijden in verband met douanecontroles. Bedrijven hebben qua import en export ook maatregelen genomen. Zo zijn er bedrijven die onderdelen naar het Verenigd Koninkrijk hebben verscheept zodat er daar alvast een voorraad is opgebouwd.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren