Ouders demonstreren tegen uithuisplaatsing van hun kinderen

Zo'n twintig ouders met spandoeken verzamelden zich vandaag bij de rechtbank in Middelburg. Ze demonstreerden tegen jeugdzorgorganisaties die, volgens hen, onterecht hun kinderen uit huis plaatsten.

Demonstranten met spandoek bij de rechtbank in Middelburg. (foto: Omroep Zeeland)

De aanleiding van de demonstratie is een kort geding dat vanmorgen diende bij de rechtbank. Zorgorganisatie William Schrikker Groep eist in dat kort geding dat ouders van een kind dat uit huis werd geplaatst, een video op Facebook van de uithuisplaatsing verwijderen. Volgens de organisatie is de video onjuist, lasterlijk en smadelijk tegenover de stichting en haar medewerkers.

De vader van het meisje filmde een deel van de uithuisplaatsing met zijn telefoon en streamde dat live op Facebook. "Ik voelde mij op dat moment niet veilig. Als je dan Facebook-live gaat, kijken er toch mensen mee hè. In het geval dat er iets gebeurt wat niet kan, dan hebben andere mensen dat ook gezien."

Omroep Zeeland plaatst de betrokken video niet omdat het een deel van de uithuisplaatsing laat zien, maar niet wat daaraan vooraf ging.

De ouders, gesteund door een aantal lotgenoten, grepen het kort geding aan om te demonstreren tegen uithuisplaatsing. "We vinden dat onze kinderen onterecht uit huis gehaald zijn én we vinden dat de manier waarop onze kinderen uit huis gehaald worden onmenselijk is."

De rechtbank doet over 2 weken uitspraak in deze zaak.

Deel dit artikel:

Reageren