Duitse concurrent naar rechter om miljardenorder Damen Shipyards

Scheepswerf Damen in Vlissingen-Oost
Scheepswerf Damen in Vlissingen-Oost © Aad Born uit Goes
Damen kreeg bij de aanbesteding de voorkeur boven German Naval Yards dat samenwerkte met Thyssenkrupp. De twee Duitse bedrijven hebben "ernstige twijfels" over de rechtmatigheid van die beslissing en stappen naar de rechter om hun gelijk aan te tonen, zeggen ze nu.
Volgens Thyssenkrupp staan door het mislopen van de opdracht meer dan 1.000 banen op het spel. Verder refereerde de onderneming aan de eerdere overname van Duitse scheepswerven in 2004 op verzoek van de federale overheid. "Het is nu aan politici om ons te vertellen wat voor toekomst ze zien voor de scheepswerven", aldus de klagers.

Lees ook:

Miljardenorder

Een week geleden sleepte Damen Shipyards een order binnen waar 5,3 miljard mee gemoeid was. De aanbesteding moest nog wel worden getoetst door de rechter en door het Duitse parlement, zei het Vlissingse bedrijf toen.
Het gaat om de grootste marineaankoop van het Duitse leger ooit. Het marineschip MKS 180 wordt ruim 150 meter lang en is voor verschillende doeleinden inzetbaar. Er kunnen zo'n 110 bemanningsleden aan boord. De fregatten zouden in Duitsland gebouwd worden. Damen werkt namelijk samen met de Duitse werf Blohm + Voss.

Zeeuwse kennis

Als het officieel doorgaat dan gaat Vlissingen daar flink van profiteren zei Richard Keulen van Damen Naval Shipbuilding vorige week in de uitzending van Zeeland wordt Wakker: "Vlissingen is meer dan alleen een werf. We hebben hier enorm veel kennis en kunnen ook schepen ontwikkelen."