Sexting op internet neemt toe. Maar hoe bereik je jongeren als hulpverlener?

De donkere kant van het internet trekt ook in Zeeland nog steeds aan jongeren. Al een paar jaar neemt het aantal aangiftes van sexting toe. In 2017 kwamen er 67 meldingen binnen bij de Politie Zeeland/West-Brabant. Afgelopen jaar was dat aantal gestegen naar 120.

Via het project 'Kwetsbaar Online' heeft Emergis de afgelopen jaren bestuurders, zorgverleners maar vooral scholieren gewezen op de gevaren van internet en social media. Geprobeerd werd om duidelijk te maken dat het gebruik leuk kan zijn, maar ook duistere kanten heeft. Komend jaar richt Emergis zich op hulpverleners. Hoe kunnen zij problemen herkennen en voorkomen?

Gevaar!

Er zijn nogal wat problemen die kunnen opduiken als een jongere gebruikmaakt van internet: gameverslaving bijvoorbeeld, of privéfoto's of filmpjes die toch hun weg vinden naar de rest van de wereld. Zeker als het gaat om naaktbeelden.

Je kunt niet meten wat voorkomen is, aangezien het niet gebeurd is."
Jan de Vlieger, preventiemedewerker Emergis

Kwetsbaar Online geeft voorlichting over 'sexting' (pikante foto's en filmpjes die gedeeld worden zonder toestemming), 'sextortion' (afpersing door te dreigen met het online zetten van foto's/filmpjes) en 'wraakporno' (gevoelig materiaal op het internet zetten door exen).

Socialbesitas

De slachtoffers van zulke praktijken krijgen nogal eens te maken met geestelijke problemen. En de hang naar het voortdurend checken van social media, het zogenaamde 'socialbesitas', grijpt ook nog verder om zich heen.

(foto: Emergis)

Jan de Vlieger van Emergis is tevreden over Kwetsbaar Online tot nu toe, ook al is er geen manier om na te gaan of de voorlichting iets heeft uitgehaald: "Als je aan een preventiewerker vraagt naar resultaten zal hij altijd zeggen dat je niet kunt meten wat je voorkomen hebt, aangezien het niet gebeurd is." Hij is er wel van overtuigd dat de bewustwording die het project met zich meebrengt zijn vruchten heeft afgeworpen.

Juiste vragen leren stellen

Dit jaar is het de beurt aan zorgaanbieders en jeugdhulpverleners om aan de slag te gaan met Kwetsbaar Online. Door een subsidie kan Emergis de cursus gratis aanbieden. De hulpverleners worden geconfronteerd met hun eigen internetgedrag en leren om de 'goede vragen' stellen aan jongeren, zegt De Vlieger.

Eigenlijk zou dit het laatste jaar worden van Kwetsbaar Online, maar Emergis ziet dat er nog veel te doen is en zal volgens De Vlieger ook na 2020 zeker doorgaan.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Emergis kwetsbaar online sexting
Deel dit artikel:

Reageren