Scheepvaartmuseum betaalt miljoenen voor tapijten vloot De Ruyter

Twee wandtapijten met daarop de Slag bij Solebay, die onder leiding stond van de Zeeuwse zeeman Michiel de Ruyter, zijn door het Scheepvaartmuseum in Amsterdam voor twee miljoen euro aangeschaft. Op de tapijten is een schouwspel te zien van de historische slag uit 1672. Het is de grootste aankoop in de geschiedenis van het museum.

Één van de twee wandtapijten (foto: Scheepvaartmuseum)

Het Amsterdamse museum betaalt twee miljoen euro voor de twee tapijten van ruim 4 meter breed. Vanaf 2 oktober zijn ze te zien tijdens een grote Van de Velde-tentoonstelling, die de maker is van deze werken.

De Slag bij Solebay tussen de Nederlandse en gecombineerde Engels-Franse vloot vormde de openingsstrijd van de Derde Engels-Nederlandse Oorlog. De Nederlandse vloot bestond uit meer dan 100 oorlogsschepen en twintigduizend bemanningsleden.

Oorlogsjournalist

Willem van de Velde de Jonge was aanwezig bij de zeeslag als een soort oorlogsjournalist en legde de gebeurtenissen op zee vast in tekeningen. Deze legde hij later uit in zijn atelier, waarna er wandtapijten van werden gemaakt.

Meer over dit onderwerp:
Michiel de Ruyter Scheepvaartmuseum
Deel dit artikel:

Reageren