Vier jaar en drie maanden cel voor veroorzaker dodelijk ongeluk Noordgouwe

Het gerechtshof in Den Bosch geeft een 44-jarige man vier jaar en drie maanden cel voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in Noordgouwe. Ook krijgt de dader een rijontzegging van tien jaar. De man reed in juli 2016 met een bestelbus twee mensen op een motor aan. Hij had gedronken en reed zonder rijbewijs. Kirsten, de bestuurder van de motor, kwam daarbij om het leven. John, de bijrijder, raakte zwaargewond.

Ongeluk bij Noordgouwe in juli 2016 (foto: HV Zeeland)

De Hoge Raad vond eerder niet genoeg bewijs voor opzet. De man reed harder dan de motor, had geen geldig rijbewijs, had gedronken en was geadviseerd niet te rijden. Toch is dat volgens de Hoge Raad niet genoeg reden om van opzet te spreken volgens persraadsheer Paul Frielink van het hof. Omdat er geen nieuw bewijs bij is gekomen kan het hof nu niets anders dan de lijn van de Hoge Raad volgen. Het hof spreekt wel van aanmerkelijke schuld, maar daar hoort een lagere straf bij dan bij opzet.

Terug naar het hof

De rechtbank in Middelburg veroordeelde de man eind 2016 tot zes jaar cel voor doodslag en ook raakte hij zijn rijbewijs voor tien jaar kwijt. Het gerechtshof in Den Bosch gaf de man in 2018 ook zes jaar cel. Daartegen ging de veroordeelde met succes in cassatie bij de Hoge Raad. De Hoge Raad oordeelde dat het hof in zijn vorige vonnis niet goed duidelijk had gemaakt waarom er opzet in het spel zou zijn geweest. Daarom heeft het hof in Den Bosch nu voor de tweede keer naar de zaak gekeken.

De zitting van twee weken geleden was emotioneel voor de nabestaanden. John noemde het gemis van zijn vrouw 'ondraaglijk'. "Mijn vrouw is vermoord, zo voelt het", zei hij toen. Ook de broer en ouders van Kirsten namen het woord. "Bij iedere zitting worden de littekens open getrokken", vertelde de vader. Hij hoopt dat de verdachte verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn daden. Ook zeggen de nabestaanden dat de dader nooit zijn excuses heeft aangeboden voor het ongeluk.

Het Openbaar Ministerie eiste bij de vorige zitting opnieuw zes jaar cel een rijontzegging van tien jaar. Dat vond de advocaat van de veroordeelde niet in verhouding staan met vergelijkbare ongelukken en 'vooral voor de bühne'. Het OM reageerde daar toen zichtbaar geïrriteerd op.

Meer in lijn

Advocaat Rinus Wouters die de veroordeelde bijstaat laat weten dat zijn cliënt blij is dat hij niet langer voor doodslag is veroordeeld. Verder accepteert hij volgens de raadsman de straf al is het nog te vroeg om te zeggen of ze in cassatie gaan. Wel zegt de advocaat dat deze uitspraak meer in de lijn ligt van vergelijkbare zaken. Het Openbaar Ministerie laat weten dat met deze uitspraak de veroordeelde terug de gevangenis in moet.

De veroordeelde en het Openbaar Ministerie hebben twee weken om tegen deze uitspraak in cassatie te gaan als ze dat willen. Als ze dat niet doen, komt de rechtsgang in deze zaak na ruim 3,5 jaar ten einde.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
ongeluk Noordgouwe Den Bosch hof
Deel dit artikel:

Reageren