Veroordeelde Vlissingse verkrachter gaat in hoger beroep

Veroordeelde Vlissingse verkrachter gaat in hoger beroep
Veroordeelde Vlissingse verkrachter gaat in hoger beroep © ANP
Rechter leest voor uit dossier tijdens rechtszaak - archief
Rechter leest voor uit dossier tijdens rechtszaak - archief © Omroep Zeeland
De man heeft volgens de rechtbank in Middelburg in 2017 en 2018 vier vrouwen met veel geweld verkracht. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van tien jaar geëist voor het verkrachten van zes vrouwen.

OM tevreden

Dat de rechtbank op een lagere straf uitkwam, heeft te maken met het feit dat er volgens de rechter te weinig bewijs is voor de verkrachting van twee van de zes vrouwen. Het Openbaar Ministerie laat weten desondanks tevreden te zijn met het vonnis van zeven jaar cel, zij gaat dan ook niet in hoger beroep.
Vlissingse serieverkrachter gaat in hoger beroep
De man leerde de slachtoffers kennen via datingsites en -apps, waarna afspraakjes volgden. Volgens de rechtbank bouwde hij eerst een vertrouwensband op met de vrouwen en ging vervolgens manipulerend te werk. Over de ruige tot zeer ruige seks, zoals bondage, dominantie en sadomasochisme werden vooraf geen afspraken gemaakt. Zo was er geen codewoord om te stoppen.
De gewelddadige seks heeft tot grote psychische gevolgen geleid bij de vrouwen, volgens de rechtbank. Een van de vrouwen heeft ook blijvend lichamelijk letsel overgehouden aan het geweld van de man.

Vrouwen wisten waar ze aan begonnen

De Vlissinger ontkent de verkrachtingen. De advocaat van de man eiste eerder dan ook vrijspraak omdat de vrouwen wisten waar ze aan begonnen. Pas na de eerste aangifte zochten de vrouwen contact met elkaar en deden ze ineens allemaal aangifte, verklaarde hij.
Ook benadrukte de Vlissinger eerder tijdens de zitting dat de slachtoffers steeds terugkwamen. Volgens de officier van justitie is dit echter een bekend psychologisch verschijnsel. Het komt ook regelmatig voor bij slachtoffers van huiselijk geweld dat ze blijven terugkeren bij de geweldpleger.

Lees ook: