Provincie gelooft niets van nieuws over marinierskazerne: 'Onzin! Die komt er gewoon hoor!'

De marinierskazerne komt zo goed als zeker niet naar Vlissingen, melden Haagse bronnen aan landelijke media. Maar in Zeeland blijft de politiek geloven dat de mariniers toch 'gewoon' deze kant op komen. "Afspraak is afspraak", zegt gedeputeerde Dick van der Velde.

Hoewel alle landelijke media het melden als vaststaand feit dat de verhuizing niet doorgaat, heeft de VVD'er er nog steeds het volste vertrouwen in dat die kazerne er alsnog komt. "We hebben er van alles voor gedaan om de weg ernaartoe te vereffenen. Er zijn afspraken over gemaakt en ik ga er vooralsnog van uit dat de overheid die afspraken nakomt."

Mokerslag

Op de vraag of dit nieuws als een mokerslag aankomt, antwoordt de gedeputeerde zonder blikken of blozen: "Nee. Het zou een mokerslag zijn als dit nieuws zou zijn bevestigd door de staatssecretaris. Zolang die bevestiging nog niet is gegeven ga ik er gewoon van uit dat die kazerne hierheen komt."

Dat alle landelijke media stellig beweren op basis van Haagse bronnen dat de verhuizing definitief niet doorgaat, daarvan is Van der Velde niet onder de indruk. "Voor ons telt er maar één Haagse bron en dat is de staatssecretaris."

Woedend

De Vlissingse wethouder Albert Vader tapt ondertussen uit een ander vaatje. Hij is woedend. "Dit is het schofferen van een hele provincie", is zijn reactie.

"We zijn buitengewoon ontstemd over wat er blijkbaar aan de hand is en dat heel de wereld dingen weet en de provincie en de gemeente Vlissingen niet." Volgens Vader wordt er met Zeeland gesold. "We worden al heel lang aan het lijntje gehouden, al acht jaar inmiddels", vervolgt de wethouder van de gemeente Vlissingen.

Weerstand tegen de verhuizing

Als het klopt, is de reden voor het afblazen van de verhuizing naar Vlissingen duidelijk: de mariniers willen niet verhuizen naar Zeeland. De voorgenomen verhuizing naar Zeeland zou een leegloop veroorzaken bij het korps. De weerstand tegen de verhuizing naar Vlissingen leidde keer op keer tot uitstel en het lijkt erop dat van uitstel nu echt afstel komt.

De geruchten dat de verhuizing definitief niet doorgaat, doet al langer de ronde. En alternatieve locaties werden ook al genoemd. Maar vanuit Den Haag bleven vooralsnog de seinen voor de verhuizing op groen staan. Tot nu.

Teruggefloten

Volgens meerdere landelijke dagbladen, de NOS en RTL Nieuws wilde de verantwoordelijk staatssecretaris Visser het nieuws dat de verhuizing van de kazerne van Doorn naar Vlissingen niet doorgaat afgelopen vrijdag al naar buiten brengen, maar zou zijn teruggefloten door de ministerraad.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren