Ilona en Marco Janse Zeeuws Kampioen Sjezen

BIGGEKERKE - Een sjees is een tweewielige, antieke wagen, achter een paard gespannen. In de sjees zitten een man en een vrouw, beide in Zeeuwse klederdracht. De man ment het paard, de vrouw steekt met een lans de ringen. Het paard wordt in draf over een parcours gestuurd, waarbij onderweg drie tot vier ringen gestoken moeten worden, die boven het parcours hangen. Het gaat erom zoveel mogelijk ringen te steken; snelheid speelt geen rol, zolang het paard maar in drag onder de ringen doorgaat.
In Biggekerke deden zaterdag 47 koppels mee. Uiteindelijk bleven er vijf koppels over die allen de 68 te steken ringen hadden gestoken. De vijf koppels moesten met elkaar kampen. Het kampen begon met het steken van ringen van 32 millimeter doorsnee en ging door van 26 millimeter, naar 20 millimeter.
Daar bleven nog twee koppels over die met elkaar de strijd aangingen met de 14 millimeter ring en uiteindelijk zelfs tot aan de 10 millimeter ring kwamen. Daar viel uiteindelijk de beslissing en werden Ilona en Marco Janse uit Meliskerke Zeeuws kampioen Sjezen 2010. Maar het was tot op het laatste moment spannend bij het kampen met Digna de Visser en Martin Brouwer uit Ritthem.
De overige uitslagen zijn te vinden op www.ringrijden.nl.
Verslaggever Franc de Korte maakte een bijdrage tijdens de wedstrijd; die ook flink wat publiek trok:
En bekijk hier nog wat foto's gemaakt door Susan de Brabander: