ChristenUnie: Afblazen verhuizing mariniers is geen optie, afspraak is afspraak

Mariniers tijdens een training op de huidige marinierskazerne in Doorn
Mariniers tijdens een training op de huidige marinierskazerne in Doorn © ANP
"Dit is een belofte uit 2012", zegt Voordewind. Afspraak is afspraak wil hij maar zeggen. Dat nu ook een coalitiepartij zich uitspreekt voor de verhuizing naar Vlissingen betekent dat het kabinet, dat al langer worstelt met deze beslissing, nu nog verder onder druk wordt gezet. Morgen wordt de verantwoordelijk staatssecretaris, Barbara Visser, in Zeeland verwacht voor overleg.

'Klap in het gezicht'

Volgens Voordewind zou het afblazen van de verhuizing van de 1800 militairen 'een klap in het gezicht' van Zeeland zijn en een dreun voor de Zeeuwse economie en samenleving. "De verhuizing van de kazerne staat niet op zichzelf. Hij zou naar Vlissingen gaan omdat andere overheidsinstellingen vertrokken."
Afgelopen week meldden RTL en NOS op basis van Haagse bronnen dat de verhuizing van de kazerne wordt afgeblazen. Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie zou een alternatieve locatie in het midden van het land op het oog hebben, in Nieuw Milligen bij Apeldoorn.

Leegloop bij het korps

De voornaamste reden is dat de mariniers het niet zien zitten om naar Zeeland te verhuizen. Ze zeggen dat hun gezinnen uit elkaar worden getrokken en dat sociale contacten verloren gaan. Dat zou leiden tot een leegloop bij het korps.
Zeeuwse politici reageerden afgelopen week als door een wesp gestoken op het nieuws dat de verhuizing van de kazerne niet door zou gaan. De Vlissingse wethouder Vader noemde het afblazen van de verhuizing het 'schofferen van een hele provincie'. De provincie Zeeland heeft na de eerder gedane beloften al tientallen miljoenen uitgegeven aan de voorbereidingen voor de komst van de kazerne.

Afblazen verhuizing geen optie

Vanwege die beloften vindt Voordewind dat het afblazen van de verhuizing geen optie is. "Ik vind dat je als betrouwbare overheid je aan je afspraken moet durven houden. Er zijn zoveel verwachtingen gewekt bij Zeeland. Dan kun je eigenlijk niet na acht jaar zeggen: 'we stoppen ermee'", zei hij tegen RTL.
De verhuizing van de marinierskazerne sleept al jaren. In 2012 besloot minister Hillen van Defensie dat de 1800 elitetroepen zouden verhuizen van Doorn naar Vlissingen. Er was veel kritiek op dat besluit, en niet alleen van de mariniers zelf. Zo kwam de Rekenkamer tot de conclusie dat de verhuizing veel duurder zou worden dan gedacht.

Dilemma

Staatssecretaris Visser en minister-president Mark Rutte benadrukten afgelopen vrijdag dat het besluit uit 2012 nog niet van tafel is. Wel spraken ze van een dilemma, met de belangen van de mariniers aan de ene kant en die van Zeeland aan de andere kant. Visser komt morgen naar Zeeland voor een overleg met Zeeuwse politici. Ze heeft beloofd dat ze eind maart met een concreet voorstel komt.

Lees ook: