TenneT zoekt opnieuw aannemers voor nieuwe hoogspanningslijn

Hoogspanningsnetbeheerder TenneT zoekt opnieuw aannemers die de klus willen klaren voor de aanleg van de hoogspanningslijn tussen Borssele en Rilland. De netwerkbeheerder start voor de derde keer een aanbestedingsprocedure op voor de civiele werkzaamheden.

De nieuwe (links) en de oude (rechts) hoogspanningsmasten bij Rilland (foto: Omroep Zeeland)

De vorige aanbesteding werd stopgezet omdat zich twee partijen hadden gemeld. Volgens TenneT was dat te weinig, omdat er dan te weinig concurrentie is. Eind 2018 liep het project ook al vertraging op, omdat toen het contract met bouwbedrijf Heijmans en het Duitse bedrijf Europoles werd opgezegd. De bedrijven voldeden volgens de netbeheerder niet aan de contractuele verplichtingen.

Meer dan twee aannemers nodig

Er is werk voor de aanleg van werkwegen, werkterreinen en funderingen voor 107 masten. Tijdens de aanleg van de hoogspanningslijn wordt in twee gebieden tegelijk gewerkt, daarom zijn twee aannemers nodig voor de civiele werkzaamheden.

TenneT rekent erop dat deze keer meer partijen zich inschrijven en verwacht deze zomer het werk te gunnen. Er loopt ook een aanbestedingsprocedure voor de bouw van de masten. Voor het eerste deel maakt TenneT volgende week bekend wie die bouw mag gaan doen.

Rechtszaak tegen TenneT

Tegen de netbeheerder is door bouwbedrijf KWS, dat zich tijdens de vorige aanbesteding had ingeschreven, een rechtszaak aangespannen. Bouwbedrijf Heijmans (die bij de eerste ronde van de klus werd afgehaald) heeft een zaak lopen bij de Raad van Arbitrage voor de bouw. Deze twee zaken zijn volgens TenneT geen belemmering om nu opnieuw een ronde uit te schrijven.

Als de werkzaamheden eenmaal gestart zijn, verwacht TenneT dat de verbinding eind 2022 gereed is.

Deel dit artikel:

Reageren