Opnieuw miljoenenverlies Damen, opdrachten te goedkoop aangenomen

Scheepsbouwer Damen, met vestigingen in Vlissingen, heeft het financieel zwaar. Volgens het Financieele Dagblad zijn meerdere opdrachten te goedkoop aangenomen. Vorig jaar leed Damen opnieuw verlies, en topman Arnout Damen zegt in het FD dat hij ook voor dit jaar rekening houdt met minder inkomsten.

Arnout Damen is per 1 januari de nieuwe topman van het gelijknamige bedrijf (foto: Damen Shipyards Group)

In 2019 heeft Damen mogelijk tientallen miljoenen euro's verlies geleden, meldt het FD. Dat zou betekenen dat het nettoverlies over afgelopen jaar fors hoger uitvalt dan het verlies van 17 miljoen euro in 2018. Damen Shipyards heeft wereldwijd 10.000 werknemers, waarvan zo'n 3500 in Nederland.

'Opdrachten te goedkoop aangenomen'

De scheepsbouwer leed flinke verliezen op ten minste vier complexe opdrachten, waaronder de bouw van een baggerschip in het Midden-Oosten en een rondvaartboot in Engeland. "We hebben deze opdrachten te goedkoop aangenomen", zei Damen, sinds begin dit jaar CEO, tegen het FD.

Hij wil nu de bedrijfsvoering gaan aanscherpen om de verliezen te minimaliseren. "In al onze geledingen of het nou om werkschepen, jachten, marineschepen, sleepboten of wat dan ook gaat focussen we ons op seriebouw en standaardisering om uiteindelijk de meest duurzame en connected scheepsbouwer ter wereld te worden", zei Damen eerder hierover.

Analyse van werven en bedrijfsonderdelen

Het afstoten van onderdelen behoort daarbij wat hem betreft tot de opties. "Op dit moment maken we een analyse van welke werven en bedrijfsonderdelen daar een goede 'fit' mee hebben en welke daar minder aansluiting mee hebben en waar we wellicht afscheid van gaan nemen. Dat zegt overigens niets over de kwaliteit, vakmanschap of winstgevendheid van die onderdelen, maar wel dat ze minder goed bij onze strategische koers passen en dus beter af zijn bij een toekomst buiten Damen."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Walcheren Vlissingen Damen verlies FD
Deel dit artikel:

Reageren