Het laatste verpleeghuis met tweepersoonskamers krijgt eindelijk opknapbeurt

Het laatste verpleeghuis met tweepersoonskamers krijgt eindelijk opknapbeurt
Het laatste verpleeghuis met tweepersoonskamers krijgt eindelijk opknapbeurt © Omroep Zeeland
Het laatste verpleeghuis met tweepersoonskamers krijgt eindelijk opknapbeurt
Over vijf jaar moet er een nieuw verpleeghuis gebouwd zijn om het huidige De Stelle te vervangen. In de tussentijd wordt het huidige gebouw toch nog opgeknapt. Want nog vijf jaar met dit pand, dat kon niet meer.

Nog acht tweepersoonskamers

De Stelle biedt verpleeghuiszorg aan zo'n negentig mensen. Zestien van hen wonen nog op een tweepersoonskamer. Om alle bewoners een eigen kamer te geven, is de dagbesteding verhuisd naar het aanpalende Antoniusziekenhuis. Zo kwam er ruimte vrij voor eigen kamers. Drie echtparen houden wel een tweepersoonskamer.
"We zijn heel blij dat iedereen een eigen kamer krijgt. Voor ons en voor de mensen zelf is dat een groot verschil", zegt verpleegkundige Marleen Buijsse. "Vooral in de nachtelijke uren als je de buurman moet helpen, dan wordt de buurvrouw weer wakker en dat is niet echt prettig."
Verpleeghuis De Stelle heeft nog acht tweepersoonskamers
Verpleeghuis De Stelle heeft nog acht tweepersoonskamers © Omroep Zeeland
De centrale hal wordt gemoderniseerd. De oude bruine vloerbedekking gaat eruit. Nieuwe meubels, laminaat en nieuw behang moeten het een eigentijdse uitstraling geven. Ook worden alle kamers geschilderd. Bewoners hebben inspraak over de kleuren die daarbij worden gebruikt. "Het gaat er fris uitzien voor de bewoners", zegt manager langdurige zorg Tanja Speijer van Zorgsaam.
Verpleeghuis De Stelle krijgt kleinere woongroepen van acht bewoners
Verpleeghuis De Stelle krijgt kleinere woongroepen van acht bewoners © Omroep Zeeland
Voor de zomer moet de verbouwing klaar zijn. Zorgsaam investeert 1,5 miljoen euro in de renovatie. De locatie voor het nieuw te bouwen verpleeghuis is nog niet bekend.
<p><strong>Ook de zorg krijgt grondige renovatie</strong></p><p>De Stelle heeft jaren van problemen achter de rug. Zorgorganisatie Warmande, waar De Stelle tot voor kort onder viel, had grote financiële problemen. Daardoor is er lang niet geïnvesteerd in het verpleeghuis. In juni 2018 nam zorgorganisatie Zorgsaam het noodlijdende Warmande over. Daarmee werd een faillissement afgewend.</p><p>De inspectie gezondheidszorg IGJ was kritisch over de kwaliteit van de zorg. In 2016 constateerde de inspectie tekorten op deskundigheid van het personeel en dossiervoering. In 2018 voldeed het verpleeghuis nog steeds niet op vijftien van de vijfendertig kwaliteitsnormen. Een nieuw verbeterplan voor de zorg kreeg steun van de inspectie.</p><p>1. Er worden meer verpleegkundigen opgeleid, zodat er meer deskundigheid in huis is.</p><p>2. Behalve het ombouwen van de tweepersoonskamers, komen er nu ook kleinere woongroepen. Afdelingen met vierentwintig bewoners worden de komende maanden omgevormd tot woongroepen van acht bewoners met een vast team van verzorgers. Zo is er meer persoonlijke aandacht voor bewoners.</p><p>3. Op de psychogeriatrische afdelingen, waar mensen met dementie wonen, komen nieuwe elektronische systemen. Bewoners kunnen zo meer bewegingsvrijheid krijgen. Een polsbandje geeft toegang tot de gangen en gemeenschappelijke ruimtes en soms ook tot buiten de voordeur.</p><p>4. Ook komt er een kleine afdeling met drie kamers en een huiskamer voor mensen die terminaal ziek zijn. Zo'n hospice was er nog niet in West-Zeeuws-Vlaanderen.</p>