Half miljoen euro schade door Ciara, Ferry uit de vaart en weggewaaide parkieten

De storm Ciara heeft waarschijnlijk een half miljoen euro aan schade aangericht in Zeeland. Dat schat verzekeraar ZLM, op basis van de nu binnengekomen schademeldingen. Aan het einde van de middag staat de teller op 300 en ZLM verwacht dat het aantal schademeldingen nog verder oploopt tot rond de 500. Het zijn vooral kleine schades, zoals omgevallen schuttingen, die worden gemeld bij de verzekeraar.

De golven rollen over de golfbrekers bij Vlissingen (foto: Adrie Gideonse)

Daarmee is de stormschade dit keer een stuk minder dan de vorige storm, van maart vorig jaar. Die richtte meer schade aan; toen kwam de teller uit op duizend schademeldingen bij ZLM.

Loods kapot gewaaid

In Terneuzen is een loods op het terrein van Verbrugge Terminals kapot gewaaid door de storm. Het gaat om oude papierloods, waar tegenwoordig kunstmest in zou worden opgeslagen.

Kapot gewaaide loods bij Verbrugge Terminals in Terneuzen (foto: Omroep Zeeland)

Hoewel de totale hoeveelheid schade meevalt, was de brandweer de hele dag erg druk met alle telefoontjes die bij de meldkamer binnenkwamen. In totaal zijn er 250 meldingen bij de Veiligheidsregio binnen gekomen.

"Wat dat betreft was Ciara een storm als alle anderen", zegt Mirja Vis van de Veiligheidsregio. "We zien het vaak met dit soort stormen dat het vooral dakpannen, bomen en los waaiende panelen van gebouwen in aanbouw zijn die voor overlast zorgen, waar wij dan voor worden gebeld." Landelijk zijn er bij de brandweer in totaal 5071 meldingen binnengekomen.

Meeste schades

De meeste Zeeuwse schademeldingen kwamen uit Middelburg, Vlissingen en uit de kanaalzone in Zeeuws-Vlaanderen. Zo waaide in het centrum van Middelburg dakpannen van een dak en leverde losliggende platen bij een winkelcentrum dat wordt verbouwd een gevaarlijke situatie op.

De overblijfselen van het dak van kinderopvang de Kleine Draak. (foto: Omroep Zeeland)

In Axel is het dak van een kindcentrum aan de Stadhouderslaan gewaaid. De brandweer heeft het losliggende dak zover mogelijk verwijderd. En in Terneuzen waaide een deel van een garagedak los.

Losliggende dakpannen

In Vlissingen worden losliggende dakpannen boven de serre van Reptielenzoo Iguana nauwlettend in de gaten gehouden. Als ze vallen, gaan ze dwars door het glas van de serre, maar preventief weghalen lukt niet.

Losliggende dakpannen boven serre van Reptielenzoo Iguana in Vlissingen (foto: Ad Bom)

Het waterschap Scheldestromen meldt dat tussen Dishoek en Vlissingen door de hoge waterstand delen van het strand extra smal zijn geworden. Maar dat is geen reden tot zorg, aldus de dijkgraaf Toine Poppelaars. Wel betekent het mogelijk dat de strandhuisjes er niet teruggeplaatst kunnen worden in maart.

Afsluiting kering

De Oosterscheldekering en Zeelandbrug zijn vanwege de harde wind en de kans op windstoten nog steeds afgesloten voor auto's met aanhangwagens en vrachtwagens. Vanmorgen zijn ook de schuiven van de kering gesloten vanwege het te verwachten hoge water.

Schuiven Oosterscheldekering dicht wegens hoog water (foto: Laura Knol)

De gemeente Vlissingen en Middelburg legen geen ondergrondse containers vandaag vanwege de harde wind. Boven windkracht 6 is het volgens de gemeenten gevaarlijk om de bakken te legen. Morgen wordt de achterstand ingehaald en zetten de gemeentes extra vuilniswagens in.

Verder is de Westerscheldeferry vanmiddag opnieuw uit de vaart gehaald. Net als gistermiddag waaide het te hard en waren de golven te hoog, waardoor het niet langer veilig en verantwoord was om door te varen. Er werden bussen ingezet tussen Vlissingen en Breskens.

Weggewaaide parkieten

En wie heeft parkieten van Jordy Conté uit Westkapelle gezien? De volière waar vijf pruimkop parkieten, twee Catharina parkieten, een bourke opaline en een roul haan in zaten 'heeft verloren van de storm', schrijft de eigenaar op Facebook.

De Facebook post kan op dit moment niet worden geladen. Klik hier om naar de post te gaan.

Onstuimig

Hoewel de eerste storm van 2020 nu grotendeels voorbij is, blijft het de komende dagen nog wel onstuimig. Volgens onze weerman Jules Geirnaerdt neemt de wind in vergelijking met gisteren wel iets in kracht af, maar blijft het wel windkracht 6 tot 8. Vanavond wordt het wat onstuimiger als er een paar buien over de provincie trekken.

Meer over dit onderwerp:
Middelburg Vlissingen Terneuzen Axel Storm Ciara
Deel dit artikel:

Reageren