Oosterscheldekering dicht vanwege hoge waterstand

Oosterscheldekering dicht vanwege hoge waterstand
Oosterscheldekering dicht vanwege hoge waterstand © Laura Knol
Het sluiten van de kering duurde 82 minuten, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. Het was de 28ste keer dat de kering sluit. Rijkswaterstaat heeft de schuiven vanavond rond 18.30 uur weer geopend.
De vorige keer dat de kering dicht ging, was op 3 januari 2018. Toen kwam de waterstand uiteindelijk uit op 3.01 meter boven NAP. Die sluiting in 2018 was bijzonder, omdat toen voor het eerst alle stormvloedkeringen in Nederland werden gesloten.
Schuiven Oosterscheldekering dicht wegens hoog water
Schuiven Oosterscheldekering dicht wegens hoog water © Laura Knol
De beslissing om de Oosterscheldekering te sluiten, wordt genomen door een team van Rijkswaterstaat dat een paar uur van tevoren bij elkaar komt in het Topshuis op Neeltje Jans en de waterstanden nauwlettend in de gaten houdt.

Beslisteam hakt de knoop door

Tien uur voor de waterstand van 3 meter boven NAP bij de kering wordt bereikt, gaat er een alarm af bij de leden van het beslisteam. De zes leden moeten dan naar de kering komen voor een eerste overleg in het Topshuis op Neeltje Jans. In dat team zitten een hydroloog, twee technisch specialisten van de kering, een ontwerpdeskundige, een notulist en de beslisser.
Het belangrijkste punt voor het beslisteam is niet zo zeer de waterhoogte bij de kering zelf, maar de waterstand in de Oosterschelde. Als belangrijkste meetpunt wordt de lijn tussen Stavenisse en Wemeldinge gebruikt. De experts willen niet dat het water boven 1 meter boven NAP uitkomt op dat punt.

Zo gaat de sluiting in zijn werk

Naast de Oosterscheldekering gingen vandaag ook de Haringvlietsluizen in Zuid-Holland en de Hollandse IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel gesloten. De balgstuw Ramspol bij Kampen en de Maeslantkering bij Hoek van Holland gingen niet dicht.

Lees ook: