Storm Ciara verwoest duinovergangen, stranden bijna onbegaanbaar

Wie tussen Westkapelle en Vlissingen naar het strand wil, moet oppassen. Door de storm Ciara zijn de duinovergangen voor een groot deel kapot. Dat concludeert Waterschap Scheldestromen na een zogenaamde duincheck.

Adri Louwerse werkt bij Waterschap Scheldestromen en doet geregeld een 'duincheck'. "We controleren de duinen of er geen gevaarlijke situaties zijn ontstaan, zeker na een storm is dat erg belangrijk", vertelt hij.

Bij het Kustlicht en de Joossesweg in Westkapelle en bij de twee duinovergangen aan de Burgemeester van Woelderenlaan in Vlissingen zijn de platen van de duinovergangen weggespoeld door de zee. De zee kwam door de harde wind en het springtij van gisteravond tot aan de duinrand.

Op Tholen en Schouwen-Duiveland is op verschillende plaatsen de steenbekleding van dijken beschadigd, Bij restaurant De Heerenkeet bij Kerkwerve zijn basaltblokken uit de strekdam gespoeld.

In Noord- en Zuid-Beveland bleek de schade gering, in Zeeuws-Vlaanderen was volgens het waterschap helemaal geen sprake van schades. Dat is dankzij de zandsuppleties die vorig jaar zijn uitgevoerd en aflandige wind.

Storm Ciara heeft voor een gevaarlijke situaties gezorgd: verschillende duinovergangen kunnen niet meer gebruikt worden. Waterschap Scheldestromen plaatst vanmiddag borden zodat de duinovergangen niet meer bereikbaar zijn voor al het verkeer.

Duinovergang aan de Burgemeester van Woelderenlaan die kapot is door de storm. (foto: Omroep Zeeland)

Naast de beschadigde duinovergangen is er op de stranden een hoogteverschil van 1,5 meter ontstaan door het opstuivende zand.

"In verband met de stikstofproblematiek mogen wij geen zand opspuiten. De machines waar wij dat mee doen, stoten namelijk te veel stikstof uit. Ik hoop alleen wel, dat wanneer er gevaarlijke situaties ontstaan zoals nu, er een uitzondering gemaakt wordt op die nieuwe regels. Rijkswaterstaat moet echt het strand opnieuw opspuiten", aldus Louwerse.

Hoogteverschil op het strand in Westkapelle door storm Ciara. (foto: Omroep Zeeland)

Waterschap Scheldestromen gaat de hele Zeeuwse kust af om dijken en duinen te controleren op eventuele gevaarlijke situaties. "Volgens mij moeten we morgen ook nog, dan ga ik richting Borsele", vertelt Louwerse. "Dit heb ik niet eerder meegemaakt, dat we zo veel dagen achter elkaar zulke harde windkracht hebben, dus we moeten extra voorzichtig zijn."

OPGELET! Strandovergangen tussen Westkapelle en Vlissingen zijn kapot door storm Ciara! https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/118088/Storm-Ciara-verwoest-duinovergangen-stranden-bijna-onbegaanbaar

Posted by Omroep Zeeland on Tuesday, February 11, 2020

Deel dit artikel:

Reageren