Prijs van suikerbieten omhoog, ook goed nieuws voor aardappelboeren

Voedingsmiddelenconcern Cosun, het bedrijf achter onder meer de Suiker Unie en Aviko, kan dit jaar weer een hogere bietenprijs betalen aan boeren. Dat is mogelijk doordat de resultaten afgelopen jaar verbeterden, terwijl de omzet stabiel bleef op zo'n twee miljard euro.

Suikerbieten (foto: OZ)

Winstgevend

Suiker Unie kampte afgelopen jaar in eerste instantie nog met lage suikerprijzen en lagere volumes. Maar door de tegenvallende bietenoogst liepen de prijzen eind vorig jaar weer langzaam op. Suiker Unie boekte daardoor toch nog een beter resultaat dan verwacht. De suikerproducent rekent erop in 2020 weer winstgevend te zijn.

Boerencoöperatie CZAV (Coöperatieve Zuidelijke Aan- en Verkoopvereniging) reageert enthousiast op het nieuws. "Bietenteelt is voor boeren belangrijk in hun bouwplan. De laatste jaren stond de bietenteelt onder druk. Als het nog slechter was geworden, gaan boeren rekenen en waren ze misschien iets anders gaan telen."

(foto: CC0)

Aviko

Ook voor de aardappelboeren is er goed nieuws. Aardappeldivisie Aviko kende namelijk een sterk jaar met het hoogste bedrijfsresultaat ooit. Dat was mede te danken aan de magere oogst in 2018 waardoor de de verkoopprijzen in 2019 hoog lagen. Aviko deed ook goede zaken als gevolg van de wereldwijd groeiende vraag naar diepvriesfriet en aardappelproducten.

Meer over dit onderwerp:
boeren suikerbieten prijzen cosun
Deel dit artikel:

Reageren