Jonge klompenmakers gezocht: 'Mijn vak mag niet uitsterven'

"Klompen maken zit in mijn hart, het is een passie die ik graag zou willen overdragen", vertelt Jaap Kramer uit Heinkenszand. Zeeland heeft nog maar twee klompenmakers en daarom zoekt Kramer een opvolger die het ambacht ook willen leren.

Kramer wil over een paar jaar met pensioen en daarom zoekt hij nu al potentiële klompenmakers: "Het kost flink wat tijd om het vak te leren." Twee jaar geleden richtte hij daarom Stichting de Klompenkapper op. Kramer wil hiermee zoveel mogelijk jongeren warm maken voor het vak.

"We hebben goede contacten met de Hogeschool Zeeland. Zij komen naar Heinkenszand voor een rondleiding in de klompenmakerij. Ook geven we rondleidingen aan kinderen en toeristen."

Klompenmaker Jaap Kramer met zijn zelfgemaakte klompen. (foto: Omroep Zeeland)

"Mijn moeder zei altijd: Jij hebt een virus en dat is het klompenmakersvirus. En nu zoeken we iemand die dat virus ook heeft of krijgt", vertelt Kramer lachend. Nederland telt nu nog een stuk of tien andere klompenmakers, die samen op de UNESCO lijst staan van immaterieel erfgoed. "En omdat het op die lijst staat, vind ik dat ik de plicht heb om een opvolger te vinden", aldus Kramer.

Iedereen is welkom

Volgens de klompenmaker uit Heinkenszand kan iedereen zijn vak leren. "Voor mijn pensioen hoop ik nog wat jonge mensen op te leiden. En als ik eenmaal met pensioen ben, zal ik, denk ik, nog vaak in de klompenmakerij te vinden zijn. Ik kan het toch niet loslaten", vertelt Kramer lachend.

Meer over dit onderwerp:
Heinkenszand klompen klompenmaker UNESCO
Deel dit artikel:

Reageren