Gelderland over marinierskazerne: 'Ik snap heel goed dat het in Zeeland vreselijk veel pijn doet'

Het provinciebestuur van Gelderland is natuurlijk blij dat de marinierskazerne naar Nieuw-Milligen verhuist. Maar heeft dubbele gevoelens over hoe het besluit uiteindelijk niet naar Vlissingen te gaan, tot stand is gekomen. Dat heeft de Gelderse commissaris van de Koning John Berends gezegd.

Bord naar de marinierskazerne in Doorn (archief) (foto: ANP)

Berends reageert daarmee op berichten in de media. Hij heeft intussen gebeld met Han Polman, de Zeeuwse commissaris van de Koning. In dat gesprek heeft Berends zijn gevoelens over de gang van zaken met Polman gedeeld. "Het politiek-bestuurlijke proces naar die beslissing verdient echter geen schoonheidsprijs. Ik heb er een dubbel gevoel over", aldus Berends.

John Berens begrijpt dat de emoties in Zeeland hoog oplopen als het over de marinierskazerne gaat. "Ik snap heel goed dat het in Zeeland vreselijk veel pijn doet. Daar is jaren gewerkt en geïnvesteerd voor de komst van de mariniers. Dit had niet op deze manier mogen lopen." Als het aan Berends ligt, worden de gebroken afspraken met Zeeland op een goede manier afgehandeld.

Stel je voor dat het mij was overkomen, dat je als Gelderland daar jaren mee bezig bent en in een keer wordt het beleid omgedraaid, dat zou ik zelf ook vreselijk vinden"
Commissaris van de Koning van Gelderland John Berends over de marinierskazerne

Woede begrijpelijk

De Gelderse commissaris kan zich de woede van de Zeeuwse overheden dan ook goed voorstellen. "Stel je voor dat het mij was overkomen, dat je als Gelderland daar jaren mee bezig bent en in een keer wordt het beleid omgedraaid, dat zou ik zelf ook vreselijk vinden", aldus Berends.

Volgens verschillende landelijke media maakt het kabinet vanmiddag na de ministerraad bekend dat de nieuwe marinierskazerne definitief niet in Zeeland komt te staan. Het Zeeuwse provinciebestuur zegt nog geen officieel besluit te hebben gehoord.

Commissaris van de Koning van Gelderland John Berends over de komst van de marinierskazerne naar zijn provincie

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Vlissingen marinierskazerne
Deel dit artikel:

Reageren