CDA: 'Compenseer Zeeland met banen'

Het kabinet moet Zeeland niet alleen met geld compenseren voor het mislopen van de marinierskazerne, maar vooral met projecten die banen opleveren. Fractievoorzitter Pieter Heerma (CDA) zei dit vanmorgen in het televisieprogramma WNL op Zondag.

Verhuizing mariniers naar Vlissingen gaat niet door (foto: ANP, bewerkt)

"Dit los je niet op met een zakje geld", zei hij. "Het kabinet moet iets regelen dat raakt aan het houden en creëren van werkgelegenheid". Heerma stelde dat er kosten zijn gemaakt en verwachtingen zijn gewekt. "Hoe dit is gegaan verdient niet de schoonheidsprijs."

Imagoschade

Al in 2012 tekenden Zeeland en Defensie het contract voor de verhuizing van de kazerne van Doorn naar Vlissingen. Maar staatssecretaris Barbara Visser bevestigde afgelopen vrijdag na afloop van de ministerraad dat de verhuizing door voortdurende protesten vanuit het Korps van de baan is. De marinierskazerne gaat naar Nieuw-Milligen op de Veluwe. Zeeland en Vlissingen hebben al miljoenen euro's geïnvesteerd en spreken van een gigantische imagoschade.

'Geklungel'

Visser wijst nu een 'speciale gezant' aan die met Zeeland moet gaan overleggen over compensatie. Heerma zet daarbij vooral in op werkgelegenheid.

Zijn partijgenoot Karla Peijs denkt daar anders over. De oud-commissaris van de Koningin in Zeeland heeft nu nog zo weinig vertrouwen in toezeggingen van het kabinet dat zij wél de voorkeur geeft aan 'een zak met geld'.

Verder wil Heerma dat het kabinet openheid geeft over de gang van zaken. Van zowel coalitie- als oppositiepartijen in de Tweede Kamer kwam al felle kritiek op het 'geklungel'van het kabinet.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Peijs Marinierskazerne Heerma
Deel dit artikel:

Reageren