Goedemorgen! Straô, carnaval en Zeeuwse bizons

Goedemorgen! Straô, carnaval en Zeeuwse bizons
Goedemorgen! Straô, carnaval en Zeeuwse bizons © Omroep Zeeland
Het is weer tijd voor Straô
Zaterdag was het weer tijd voor de eerste Straô. Zo'n honderd paarden en ruiters gingen naar het strand om de benen van de dieren te wassen. Een Zeeuwse traditie én Nederlands erfgoed. Er stonden honderden mensen langs de stranden om de stoet paarden voorbij te zien trekken.
© Omroep Zeeland
In Kwadendamme kwamen God en Carnaval zondag samen tijdens een carnavalsmis. In plaats van gebruik geklede kerkgangers, zaten er deze ochtend een indiaan, kikker en politie-agent, speciaal voor de gelegenheid. Kijk een impressie van deze feestelijke mis hier terug:

Lees ook:

De minister moet instemmen met strandophoging. Dat zegt gedeputeerde Dick van der Velde. Door de stormen van de afgelopen weken zijn de Zeeuwse stranden op sommige plaatsen zo smal geworden, dat er zand moet worden opgespoten, vindt de gedeputeerde.

Bizons op Tholen

Vanmiddag komen de eerste wisenten naar de Slikken van de Heen, dat zijn bizons en grote grazers. Ze worden 's ochtends gevangen in een natuurgebied bij Lelystad en worden rond het middaguur verwacht op Tholen. Stichting het Zeeuwse Landschap heeft ruim drie jaar gewacht op de dieren. Later in het jaar krijgen ze er nog een paar bij.
Wisent, ook wel Europese bizon genoemd
Wisent, ook wel Europese bizon genoemd © Wikipedia

Het weer:

Het wordt een wisselvallige dag, maar het waait veel minder hard dan gisteren: windkracht 4 tot 6 en aan zee soms windkracht 7 uit het zuidwesten. Het is vanochtend vrij helder en overwegend droog, vanmiddag en vanavond is er kans op enkele buien, met risico op onweer. Het wordt daarbij maximaal 9 à 10 graden.
Vannacht en morgen blijft het onstabiel met opklaringen, wolkenvelden, en soms een bui. Er staat ook dan een matige tot krachtige wind, met kans op windvlagen bij een bui. De maximumtemperatuur ligt ook morgen rond de 9 graden.
Het strand van Oostkapelle
Het strand van Oostkapelle © Adrie Gideonse