'Bedrijventerrein Trekdijk niet meer nodig door afblazen marinierskazerne'

De demonstranten stonden met verschillende protestborden.
De demonstranten stonden met verschillende protestborden. © Omroep Zeeland
"Er komen tientallen hectares vrij in Vlissingen", zegt Ad van de Kreeke van D66. "Compleet met de juiste infrastructuur, goed bereikbaar dus." Volgens D66 en de SP bestaat er een kans dat er geen behoefte meer is aan de vijf hectare bedrijventerrein aan de Trekdijk als het terrein van de beoogde kazerne in Vlissingen weer op de markt komt.

Niet op wachten

Wethouder Aalbers van de gemeente Middelburg ziet dat anders. "Het dossier marinierskazerne is nog lang niet afgesloten, dat wordt een lang en moeilijk proces. Daar moeten we niet op gaan wachten. En bovendien hebben we met Vlissingen afgesproken dat we het debacle rond de kazerne niet bij deze discussie betrekken."
Ron Thiry, die de commissie toesprak als lid van het participatieteam Trekdijk, vindt dat het niet doorgaan van de marinierskazerne een nieuw feit is, en dat er daarom opnieuw gekeken moet worden naar het plan voor de Trekdijk. "Er komt nu voldoende nieuwe ruimte voor bedrijven, en de Trekdijk is daarom niet meer nodig als bedrijventerrein."
Verslaggever Marc van Dam in gesprek met Ron Thiry en wethouder Aalbers

Besluit staat

Het college van B&W van Middelburg houdt vast aan de aanleg van het nieuwe bedrijventerrein aan de Trekdijk, bij de A58. "De gemeenteraad heeft in november vorig jaar een besluit daartoe genomen, en dat besluit staat nog", liet het college van B&W weten aan de gemeenteraad.
Hier is het bedrijventerrein gepland, tussen de A58 en de Trekdijk in Nieuw- en Sint Joosland
Hier is het bedrijventerrein gepland, tussen de A58 en de Trekdijk in Nieuw- en Sint Joosland © Omroep Zeeland
In november vorig jaar stemde de gemeenteraad van Middelburg in met de komst van een bedrijventerrein aan de Trekdijk. Daar kunnen bijvoorbeeld tankstations, groothandels en opslagbedrijven terecht, maar geen zwaardere industrie.

Omwonenden zijn tegen

Op het stuk grond langs de Trekdijk, aan de A58, moet het bedrijventerrein komen. Iets wat de inwoners van de Mortiere in Middelburg en Nieuw- en Sint Joosland absoluut niet willen. Ook het alternatieve plan dat de gemeente half oktober presenteerde - een kleiner bedrijventerrein met een groenstrook er omheen - valt bij hen niet in goede aarde.

Lees ook: