Brief aan Hugo: 'Twee miljard euro is wél reëele compensatie voor kazerne'

Brief aan Hugo: 'Twee miljard euro is wél reëele compensatie voor kazerne'
Brief aan Hugo: 'Twee miljard euro is wél reëele compensatie voor kazerne' © Omroep Zeeland
D66 Zeeland: Twee miljard compensatie is reëel
Het steekt Veraart dat De Jonge het genoemde compensatiebedrag 'makkelijk' van de hand heeft gewezen. "Ik zou hem wel willen spreken, om te zeggen: 'U zegt wel héél snel dat het niet realistisch is.' Maar we hebben toch echt investeringen van die omvang nodig om de effecten te bereiken die we met de marinierskazerne zouden hebben gehad."

Rotterdam

Volgens minister De Jonge past een bedrag van twee miljard schadevergoeding niet bij een provinciebestuur, dat een jaarlijkse begroting heeft van 'maar' 200 miljoen. Dat vindt de Zeeuwse D66'er Veraart een gemankeerde vergelijking. "De stad Rotterdam heeft een begroting van 3,5 miljard. Als het kabinet dáár hetzelfde gedaan had als met Zeeland, was het dan daar wel opeens een realistisch bedrag geweest?"

Zaamslag

Veraart heeft de minister uitgenodigd voor een gesprek in Zaamslag, waar ze allebei op hetzelfde moment woonden, al kenden ze elkaar niet door het leeftijdsverschil. "Destijds was de minister een leerling op de lagere school, toen ik me met mijn leeftijdgenoten inzette voor verkeersmaatregelen en een veilige rondweg rond Zaamslag. Die rondweg ligt er nog steeds; ik vind het leuk om me in te zetten voor realistische zaken", stelt Veraart, doelend op de compensatie voor de marinierskazerne.
Veraart zegt realistisch genoeg te zijn om te beseffen, dat De Jonge geen tijd heeft om naar Zaamslag te komen. "Dan kom ik gewoon naar Rotterdam of Den Haag."
Hugo de Jonge over het genoemde compensatiebedrag van twee miljard euro
Veraart wil geen zak met geld, maar investeringen in de Zeeuwse economie als vervanging van de marinierskazerne. Die had de Zeeuwse economie per jaar zo'n 28 miljoen euro opgeleverd, als uiteindelijk 1.800 mariniers hier met hun gezinnen waar komen wonen en werken. Veraart ziet de rijksoverheid graag investeren in nieuwe goederenspoorlijnen of in de komst van een hypermoderne groene waterstoffabriek naar Zeeland, waar ook andere regio's op azen.

Gratis Westerscheldetunnel

Veel Zeeuwen willen ook graag dat de tol van de Westerscheldetunnel afgeschaft wordt als één van de compensatiemaatregelen voor de gemiste marinierskazerne. Maar dat vindt Veraart juist geen goed idee. "De tunnel gaat over een aantal jaar toch al naar het rijk", zegt Veraart, wijzend op het feit dat de tolperiode sowieso al over een jaar of tien afloopt. Bovendien wordt een belangrijk deel van de tol nu door niet-inwoners van Zeeland betaald, op hun route door Zeeland.
<p>Excellentie, Geachte Minister De Jonge,</p><p>Afgelopen vrijdag kwam duidelijkheid over het project Marinierskazerne Vlissingen. Ondanks uw pogingen dit tijdens de persconferentie als voorgenomen besluit te presenteren, is namelijk duidelijk dat al geruime tijd geleden door Defensie plannen zijn gemaakt en is gekozen voor een andere locatie, hetgeen door u en het kabinet is overgenomen.</p><p>In de media heb ik eind januari kenbaar gemaakt dat compenserende investeringen een bedrag van circa 2 miljard euro zouden vergen. Terecht werd dit omschreven als een door mij voorgestelde claim van Zeeland op het Rijk. U hebt daar toen al op gereageerd als ware zo'n claim niet realistisch. Toch zijn investeringen van die omvang nodig voor een vergelijkbaar effect voor onze regio. Ook een ruwe en voorzichtige schadeberekening van 30 miljoen per jaar komt over een periode van 50 jaar al uit op anderhalf miljard. Wat is dan wel realistisch?</p><p>Ook interviewer Rob Trip vroeg u afgelopen vrijdag naar die claim met dat bedrag van 2 miljard. In uw eerste reactie wees u op de omvang van de begroting van de Provincie Zeeland: ongeveer 200 miljoen. Blijkbaar was u voorbereid op die vraag en had u relevante cijfers paraat. Maar is dat wel relevant? De begroting van de gemeente Rotterdam beloopt ongeveer 3,5 miljard. Zou u voor dezelfde situatie 2 miljard wel realistisch vinden als het daar was?</p><p>U verwijst geregeld naar uw goede jeugd in Zeeland. Mede daarom nodig ik u graag uit in Zaamslag, waar wij 35 jaar geleden dorpsgenoten waren. Destijds zette ik mij met andere vrijwilligers in voor een veilige verkeerssituatie in het dorp en wij claimden de aanleg van een rondweg. Die weg ligt er al een hele tijd. Dat bleek dus ook een realistische claim. Ik ben namelijk al heel lang realist. Als u Zaamslag buiten campagnetijd wat ver vindt, spreken we af in Rotterdam of Den Haag.</p><p>Hoogachtend en met vriendelijke groet,</p><p>Ton Veraart</p>
Hoe komt D66 in Zeeland aan die twee miljard voor de marinierskazerne?