Carnavalswagens blijven bijna overal in de stalling vanwege te harde wind

Op meerdere plaatsen in Zeeland zijn vanmorgen de carnavalsoptochten afgelast, vanwege de harde wind. De optochten in Kwadendamme, en Lewedorp zijn helemaal afgelast. Op meerdere plekken in Zeeuws-Vlaanderen gaat de optocht wel door, maar dan zonder de carnavalswagens.

Carnavalswagens in Vogelwaarde (foto: Jac. v.d. Zanden)

In Sint Jansteen, Clinge, Vogelwaarde en Graauw gaat de optocht wel door, maar dan met alleen loopgroepen en kleinere wagens. De carnavalswagens van boven de vier meter blijven ook daar dus in de stalling staan. In Aardenburg rijden alle wagens wel mee, maar dat komt doordat bij die optocht geen wagens meedoen die hoger zijn dan vier meter.

"Dat komt doordat er met name Belgische wagens meedoen en daar mogen ze niet hoger dan vier meter zijn. Dus dat is nu ons geluk!", zegt Bennie Pielaat van carnavalsvereniging de Nachtuuln uit Aardenburg.

Harde windstoten

Bij de andere optochten doen wel wagens mee van boven de vier meter. Daarom hebben de organisatoren van deze optochten in overleg met de betreffende gemeenten besloten om die wagens binnen te houden, met name vanwege de voorspelde harde windstoten.

De organisaties willen voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan voor deelnemers en publiek. Het risico bestaat dat er delen van een wagen afwaaien door de harde windkracht 6 a 7 die is voorspeld. Volgens de gemeenten zou daarbij paniek kunnen ontstaan.

Al vanaf november bezig

De Zeeuwse optochten trekken bij elkaar duizenden toeschouwers. De bouwers zijn vaak al vanaf november bezig met maken van hun wagen en creaties.

Morgen staan er meer optochten gepland, onder meer in Lamswaarde, 's-Heerenhoek, Hulst en Sas van Gent. Maar de kans is groot dat ook die optochten niet doorgaat, omdat er morgen nog meer wind wordt afgegeven. Morgenochtend wordt daarover de knoop doorgehakt. Want er is niets zo veranderlijk als het weer, dus wie weet...

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren