Slechte staat Napoleonschuur geen reden voor sloop 'Hij is nog te restaureren'

Hij staat al ruim twee eeuwen onder aan de dijk bij het Grevelingenmeer bij Scharendijke. Maar als het aan de gemeente ligt, wordt de monumentale Napoleonschuur binnenkort gesloopt. Die beslissing was een klap in het gezicht van de liefhebbers van de schuur, die hem graag willen behouden. Hun hoop is nu gevestigd op de gemeenteraad die over de schuur gaat praten in de volgende raadsvergadering.

Het is opmerkelijk te noemen dat de gemeente de Napoleonschuur wil slopen, omdat diezelfde gemeente deze schuur tot gemeentelijk monument heeft gemaakt. Opmerkelijker is het dat de gemeente ook de eigenaar is van het monument en zelf nu aandraagt dat achterstallig onderhoud en de vervallen staat van het bouwwerk aanleiding zijn om het tegen de vlakte te gooien.

"Wij weten van intern dat ambtenaren van monumentenzorg elk jaar hebben gezegd dat er een plan moest komen", vertelt Ria Geluk. Zij is voorzitter van het erfgoedplatform dat zich inzet voor het behoud van erfgoed in de gemeente en ze is ook lid van de initiatiefgroep die de schuur wil redden van de sloophamer. De waarschuwingen van de ambtenaren zijn volgens Geluk onder in de la beland.

De Napoleonschuur is een gemeentelijk monument (foto: Omroep Zeeland)

De vervallen en deplorabele staat van de schuur is volgens Geluk geen reden de schuur op te geven. "Hij kan er wel vervallen uitzien, maar wij hebben ook architecten erbij gehaald die zeggen dat het is te restaureren", zegt ze. "Die zeggen ook dat er wel meer vergane glorie monumenten zijn die ook gered en opgeknapt zijn. Dus dat kan allemaal."

De monumentale schuur verkeert al jaren in een zeer slechte staat. (foto: Omroep Zeeland)

Ria Geluk hoopt de gemeenteraad ervan te kunnen overtuigen om de monumentale schuur te behouden. "Waarom zou je slopen als zoveel instanties en ondernemers hier wat van willen maken. En dat het niets kost voor de gemeente. Ze besparen zelfs nog 15.000 euro aan sloopkosten." Maar dan moet diezelfde gemeente het monument wel overdragen aan een andere eigenaar die er wel voor zorgt en er toekomst in ziet.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren