Carnavalsoptochten afgelast vanwege storm, optocht 's-Heerenhoek in afgeslankte vorm

Vanwege de harde wind zijn vandaag de carnavalsoptochten in Lamswaarde, Hulst en Sas van Gent afgelast. In 's-Heerenhoek ging de optocht wél door, maar dan wel op een later tijdstip en in afgeslankte vorm. De grotere wagens, van boven de vier meter, mochten uit veiligheidsoverwegingen niet meedoen aan de optocht.

In 't Paerehat, zoals 's-Heerenhoek met carnaval genoemd wordt, startte de optocht om 15.30 uur. Oorspronkelijk zou de optocht om 13.30 uur van start gaan. De organisatie en de gemeente verwachtten vanmorgen nog dat na het uitstel met twee uur de ergste wind al wel voorbij zou zijn.

Het waait harder dan voorspeld

Vanmorgen leek het het er ook nog op dat de grotere wagens gewoon nog zouden meedoen aan de optocht in 't Paerehat, maar om 14.00 uur volgde het besluit van de organisatie en de gemeente dat de grotere carnavalswagens toch in de stalling moeten blijven. Het waaide namelijk harder dan voorspeld en die harde wind zwakte ook pas later op de dag af dan was voorspeld.

"De vooruitzichten zoals we die vanmorgen gepresenteerd kregen, zagen er rooskleurig uit", licht burgemeester Gerben Dijksterhuis toe. "Rond 15.00 uur zou de wind flink afzwakken tot windkracht 5. Dat was voor ons de reden om de optocht tot later deze dag uit te stellen. De afgelopen uren hielden we het weer nauwlettend in de gaten en we zien dat de wind harder is dan voorspeld. We hebben er alles aan gedaan om dit door te laten gaan, maar het moet wel veilig blijven. Daarom het besluit om de optocht in deze vorm door te laten gaan."

Grotere carnavalswagens in de stalling

De grotere carnavalswagens moesten gisteren ook al in de stalling blijven staan vanwege de harde wind. Op sommige plekken werd de optocht helemaal afgelast en op andere plekken ging de optocht wel door, net als vandaag in 's-Heerenhoek, maar dan alleen met loopgroepen en kleinere wagens. Wagens van meer dan vier meter mochten niet rijden, omdat delen eraf kunnen waaien en in het publiek belanden.

Lees ook:

Reageren