Tientallen meldingen van stormschade, Vlissingse boulevard afgesloten

Vanwege de storm die vandaag over Zeeland raasde zijn tientallen meldingen binnengekomen, uit alle delen van de provincie. De meeste meldingen komen uit Vlissingen en Middelburg.

Rond 12.15 uur werd in Vlissingen een deel van de boulevard afgesloten voor verkeer. Er was zoveel materiaal van de naastgelegen daken afgewaaid dat het volgens de Veiligheidsregio niet meer verantwoord was om automobilisten en andere weggebruikers over de Boulevard Bankert te laten rijden.

In verband met de storm zijn er volgens de Veiligheidsregio Zeeland tientallen meldingen binnengekomen bij de meldkamer. De brandweer is 49 keer uitgerukt voor meldingen van stormschade.

Bomen omgewaaid

In de meeste gevallen betreft het daken, dakranden, dakpannen, gevelbekleding en dergelijke die op de openbare weg zijn gevallen of dreigen te vallen. Ook zijn verschillende bomen omgewaaid.

Omgewaaide boom in Middelburg mist woning en auto maar net (foto: HV Zeeland)

In Sluis is een deel van de filmset voor de de speelfilm 'Slag om de Schelde' omgewaaid.

In Yerseke heeft een omgevallen boom een woning aan het Hof van Poleij geschampt.

In Oostburg werd een muurtje aan de Burgemeester H. A. Callenfelsstraat omgeblazen door de wind.

In Oosterland nam een omgewaaide boom bij zijn val een lantaarnpaal aan de Molenweg mee.

Bij Vlissingen werd vanmorgen windkracht 9 gemeten, waarmee deze vierde storm van de afgelopen twee weken officieel een feit was, maar al voor dat moment kwamen bij de brandweer de eerste meldingen van stormschade al binnen.

Zo zijn er bij woningen aan de Boterbloemlaan in Vlissingen vanmorgen dakplaten en isolatiemateriaal losgewaaid. De brandweer heeft een ladderwagen en een tankautospuit ingezet, om de situatie weer veilig te maken voor voorbijgangers.

Brandweer bij stormschade aan dak woning Boterbloemlaan Vlissingen (foto: HV Zeeland)

Ook op de weg zorgt de harde wind voor overlast. Zo is op de Philipsdam (N257) bij Bruinisse een kleine vrachtwagen omgewaaid. Het voertuig kwam op zijn zijkant tot stilstand tegen een verkeerslicht dat waarschuwt voor de brugopeningen bij de Krammersluis.

Vrachtwagen gekanteld op de Philipsdam (N257) bij Bruinisse (foto: HV Zeeland)

Datzelfde gebeurde tijdens de vorige storm ook al, op nagenoeg dezelfde plek. In beide gevallen ging het om een zogenoemde mautkiller. Dat is een extra lichte vrachtwagen, waarmee de extra belasting in Duitsland voor voertuigen van boven de 12 ton kan worden vermeden. Deze voertuigen zijn door hun relatief lichte gewicht iets windgevoeliger dan een reguliere vrachtwagen.

Op de A58 ter hoogte van 's-Heer Arendskerke is een aanhangwagen van de weg gewaaid. Weginspecteur Jeroen van Rijkswaterstaat roept op Twitter iedereen op om rekening te houden met de wind en dus niet met een aanhanger op pad te gaan.

Nog tot vanmiddag 16.00 uur heeft het KNMI code geel afgekondigd vanwege de storm. Ook morgen is code geel van kracht. Dan geldt de waarschuwing tussen 13.00 en 21.00 uur.

Het is de vierde storm van dit jaar en de vijfde van deze winter. Vanwege de harde wind zijn dit weekend meerdere carnavalsoptochten afgelast.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Zeeland brandweer storm stormschade
Deel dit artikel:

Reageren