Nieuwe coalitie in Veere, oppositiebankjes voor SGP/CU en VVD

Gemeentehuis Veere in Domburg
Gemeentehuis Veere in Domburg © Omroep Zeeland
Veere raakte vorige week in een politieke crisis toen de partij DTV uit de coalitie stapte. Fractievoorzitter Adrie Roelse liet toen weten niet meer uit de voeten te kunnen met de manier van politiek bedrijven van VVD en SGP/CU. De plannen om dorpshuis Westkapelle Herrijst te verkopen en in Oostkapelle sportpark Duinhelm te verplaatsen waren wat hem betreft de druppels die de emmer deden overlopen.

Overeenstemming op veel punten

Informateur Wouter van Zandbrink (PvdA) werd aangesteld om de politieke crisis te bezwaren. Hij meldt nu dat hij bij de onderhandelaars vooral heeft gezocht naar de overeenkomsten voor de aanpak van projecten tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. "De drie partijen die nu verder praten hebben op veel punten overeenstemming."
Met het opstappen van DTV uit de coalitie, bleven alleen VVD en SGP/CU nog over. Die zijn nu buitenspel gezet. "De overige partijen stelden vast dat de afstand tot VVD en SGP/CU te groot was om met hen verder te praten", zegt Van Zandbrink. Hij gaat nu als formateur aan de slag om het nieuwe dagelijks gemeentebestuur van DTV, PvdA/GroenLinks en CDA vorm te geven.
Net als de vorige coalitie kan die nieuwe combinatie rekenen op de steun van 11 van de 19 gemeenteraadsleden.

Lees ook: