Nieuwe coalitie in Veere, oppositiebankjes voor SGP/CU en VVD

De gemeente Veere stevent af op een nieuwe coalitie met daarin DTV en de huidige oppositiepartijen PvdA/GroenLinks en CDA. Het betekent onder meer dat de SGP/CU voor het eerst in lange tijd in de oppositiebankjes belandt.

Gemeentehuis Veere in Domburg (foto: Omroep Zeeland)

Veere raakte vorige week in een politieke crisis toen de partij DTV uit de coalitie stapte. Fractievoorzitter Adrie Roelse liet toen weten niet meer uit de voeten te kunnen met de manier van politiek bedrijven van VVD en SGP/CU. De plannen om dorpshuis Westkapelle Herrijst te verkopen en in Oostkapelle sportpark Duinhelm te verplaatsen waren wat hem betreft de druppels die de emmer deden overlopen.

Overeenstemming op veel punten

Informateur Wouter van Zandbrink (PvdA) werd aangesteld om de politieke crisis te bezwaren. Hij meldt nu dat hij bij de onderhandelaars vooral heeft gezocht naar de overeenkomsten voor de aanpak van projecten tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. "De drie partijen die nu verder praten hebben op veel punten overeenstemming."

Met het opstappen van DTV uit de coalitie, bleven alleen VVD en SGP/CU nog over. Die zijn nu buitenspel gezet. "De overige partijen stelden vast dat de afstand tot VVD en SGP/CU te groot was om met hen verder te praten", zegt Van Zandbrink. Hij gaat nu als formateur aan de slag om het nieuwe dagelijks gemeentebestuur van DTV, PvdA/GroenLinks en CDA vorm te geven.

Net als de vorige coalitie kan die nieuwe combinatie rekenen op de steun van 11 van de 19 gemeenteraadsleden.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Veere politiek coalitie Van Zandbrink
Deel dit artikel:

Reageren