Goes vangt 350 vluchtelingen op in Zeelandhallen

Goes wil tussen maart en oktober maximaal 350 vluchtelingen opvangen in de Zeelandhallen. Het college van burgemeester en wethouders heeft van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een verzoek ontvangen.

In 2015 waren de Zeelandhallen ook noodopvang. De eerste asielzoekers kwamen op 20 juli aan (foto: ANP)

Het COA heeft Goes verzocht 600 vluchtelingen op te vangen, maar daar gaat de gemeente niet in mee. Na overleg met de politie is besloten onderdak te bieden aan 350 vluchtelingen. "Veiligheid is erg belangrijk voor ons. Op basis van politiecapaciteit zullen we maximaal 350 plekken aanbieden aan mensen in afwachting van een besluit", zegt burgemeester Margo Mulder.

Volgens Goes zijn er verschillende redenen waarom het COA gevraagd heeft vluchtelingen op te vangen. Zo is er een hogere instroom van vluchtelingen en worden niet alle asielvragen op tijd afgehandeld. Daarnaast sluit volgende maand de tijdelijke opvang van asielzoekers in Duinrell. Die opvanglocatie heeft duizend plaatsen.

Evenementen kunnen doorgaan

Mensen die in de buurt wonen van de Zeelandhallen en omliggende bedrijven zijn over het verzoek geïnformeerd. Volgens de gemeente kunnen geplande evenementen gewoon doorgaan, omdat er één hal in gebruik wordt genomen voor de opvang. Twee andere hallen blijven beschikbaar voor evenementen.

De gemeenteraad moet nog wel met het verzoek instemmen. Het raadsvoorstel wordt op donderdag 19 maart behandeld.

Asielzoeker in Zeelandhallen (archief) (foto: Omroep Zeeland)

De Zeelandhallen in Goes hebben eerder gediend als noodopvang voor vluchtelingen. Tussen juli en oktober 2015 en van november 2015 tot en met augustus 2016. Het ging toen om tussen de 400 en 500 vluchtelingen van wie de asielprocedure nog moest beginnen. Ook in Hoek was er in die tijd een noodopvang. Op vakantiepark Marina Beach verbleven van eind 2015 tot eind 2016 zo'n 600 vluchtelingen.

Goes had ook een regulier asielzoekerscentrum. Dat ging in 2019 dicht. Om juridische redenen kunnen daar volgens de gemeente geen vluchtelingen opgevangen worden.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Goes Zeelandhallen
Deel dit artikel:

Reageren