Dit moet je doen als je (denkt dat je) het coronavirus hebt

Onderzoek in een laboratorium naar het coronvirus
Onderzoek in een laboratorium naar het coronvirus © ANP
Nu de eerste besmettingsgevallen in Nederland opduiken, lijkt het besmettingsgevaar ook hier in Zeeland groter te worden. Toch is de kans groot dat je, zelfs als je je ziek voelt, niet met het nieuwe coronavirus besmet bent. De kans dat je de normale griep te pakken hebt, is groter. Maar stel: je bent toch besmet geraakt, of je denkt dat je misschien besmet bent geraakt. Wat moet je dan doen?

Bel je huisarts

Ga niet langs bij de huisarts, je wilt geen andere mensen besmetten. De huisarts schat op afstand in hoe ernstig je klachten zijn. "Alleen verkouden zijn is niet genoeg", zegt arts infectieziekten Hetty Koppenaal bij de GGD Zeeland. "Je moet het ook benauwd hebben of koortsklachten hebben."
Als een huisarts een besmetting met het nieuwe coronavirus vermoedt, moet je meteen in thuisisolatie en komt er iemand van de GGD Zeeland langs om een monster af te nemen. "Eén in je neus en één in je keel", vertelt Koppenaal. Dat monster wordt vervolgens naar een laboratorium in Nederland gebracht en binnen 24 uur heb je de uitslag.
In Zeeland zijn volgens Koppenaal nog geen monsters afgenomen. Als de test wel positief is, moet je in isolatie blijven. De GGD bepaalt of dat thuis kan, anders moet de gemeente een andere locatie voor je zoeken.

In quarantaine in het ziekenhuis

Mocht je écht zo ziek worden dat je niet meer thuis kan blijven, dan kan je terecht in een isolatiekamer van het Adrz in Goes of bij ZorgSaam in Terneuzen. Het Adrz heeft er twintig, ZorgSaam negen.
Zo ziet een isolatiekamer in het ziekenhuis eruit
Woordvoerder Ilona Wielemaker van het Adrz: "Dat zijn speciale ruimtes met drukverschillen die we standaard hebben, handig voor ieder virus." Bij ZorgSaam is een deel van de kamers dan ook in gebruik. "Bijvoorbeeld door mensen met griep of de MRSA-bacterie - maar die kunnen we vrij maken als dat nodig is", zegt woordvoerder Margaret Lafort van ZorgSaam.
Wie niet op eigen kracht naar het ziekenhuis kan komen, kan door een ambulance worden opgehaald. Lafort: "Het ambulancepersoneel zal zich dan aan een speciaal protocol moeten houden."

'Ik zou niet weten wat we nog meer kunnen doen'

Allebei de ziekenhuizen zijn voorbereid. "Als het zover komt, zijn we zo goed mogelijk voorbereid", zegt deskundige infectiepreventie Machteld Ducrot van het Adrz. "Ik zou niet weten wat we nog meer kunnen doen. "Behalve isolatiekamers krijgen ze van het RIVM bijna dagelijks geüpdatete richtlijnen. Dat verspreiden ze onder het personeel.
Lafort: "We hebben een soort stroomschema ontwikkeld dat medewerkers van het ziekenhuis kunnen volgen. Zodat ze weten wat ze moeten doen als een patiënt binnenkomt via de huisarts of op de spoed."

Ziekteverloop

Inmiddels wordt ook steeds meer duidelijk over het ziekteverloop. Zo staat vast dat de ziekte die het veroorzaakt bij de meeste patiënten (80 procent) mild verloopt. Zij herstellen binnen enkele dagen.
<p>Jonge mensen overlijden vrijwel nooit aan het virus. Van de patiënten onder de 40 stierf in China slechts 0,2 procent, becijferde de Chinese evenknie van het RIVM vorige week. Van de veertigers die de ziekte kregen, overleed volgens het onderzoek 0,4 procent.</p><p>Van de vijftigers overleeft 1,3 procent het niet, van de zestigers 3,6 procent, onder zeventigers is het sterfterisico 8 procent en van de patiënten die 80 jaar of ouder zijn kwam 15 procent te overlijden. Mensen die al ziek zijn, hebben een verhoogd risico op complicaties door het virus.</p><p>Wereldwijd zijn meer dan 82.000 besmettingen en 2.800 sterfgevallen gemeld, vrijwel allemaal in China. In Europa is Italië het zwaarst getroffen.</p>
De ziekte is overdraagbaar via de luchtwegen. Mensen die ziek zijn geworden besmetten anderen door te hoesten en niezen. Mensen die wel besmet zijn, maar nog geen symptomen hebben, lijken volgens het RIVM niet erg besmettelijk.

Contact

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moet de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) in kaart brengen met wie iemand die is besmet contact heeft gehad. Die mensen moeten hun gezondheid twee weken in de gaten houden, de maximale incubatietijd, en zich bij de GGD melden als ze ziekteverschijnselen krijgen.
Het RIVM, het Erasmus MC in Rotterdam en eventueel andere laboratoria kunnen met testen vaststellen of iemand besmet is. Wie het virus heeft, moet in quarantaine. Afhankelijk van hoe het met iemand gaat, worden patiënten thuis of in het ziekenhuis geïsoleerd van anderen totdat ze zijn opgeknapt.

Zelf verspreiding voorkomen

Maar wat kun je zelf doen om verspreiding van het virus te voorkomen? Volgens het RIVM zijn die maatregelen heel simpel en niet anders dan bij een gewone griep: regelmatig je handen wassen, hoesten en niezen in de holte van je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken.
GGD-arts laat zien hoe je goed je handen wast
Bij het coronavirus denk je misschien ook wel aan het kopen van een mondkapje. Het RIVM meldt dat die alleen nodig zijn voor medisch personeel. Het helpt alleen als je speciale maskers gebruikt die zich heel goed sluiten over neus en mond. En die maskers moet je dan ook nog eens nauwkeurig gebruiken en regelmatig wassen. Dat is in het dagelijks gebruik bijna onmogelijk.

Lees ook: