Zeeland hoopt op extra geld tijdens Prinsjesdag en Miljoenennota

Zeeland hoopt op extra geld tijdens Prinsjesdag en Miljoenennota
Zeeland hoopt op extra geld tijdens Prinsjesdag en Miljoenennota
Zeeland hoopt op extra geld tijdens Prinsjesdag
De economie is uit het slop, waardoor het Rijk procentueel meer bestedingsruimte heeft. Door een wettelijke koppeling krijgen dan ook lagere overheden meer geld, zoals gemeenten en provincies.

Geld voor jeugd- en ouderenzorg

Vooral de gemeenten kunnen dat extra geld goed gebruiken. Ze kampen met grote tekorten nadat ze veel zogenoemde WMO-zorgtaken van het Rijk moesten overnemen, zoals jeugd- en ouderenzorg. Met het overhevelen van deze zorgtaken is het budget meteen flink gekort. De gedachte erachter was dat lagere overheden beter wisten welke hulp hun inwoners nodig zouden hebben, zodat er geen overbodige diensten meer aangeboden werden. Maar dat blijkt in de praktijk nog niet zo te zijn.

Bereikbaarheid

Ook Zeeuwse werkgevers hopen op extra geld van het kabinet. Die projecten zouden vooral de bereikbaarheid van Zeeland moeten verbeteren.
Zeeuwse werkgevers: Bereikbaarheid blijft een issue
Voorzitter Eric de Ruijsscher van de Economic Board Zeeland - waarin onderwijs, overheden en ondernemers uit de provincie vertegenwoordigd zijn - hoopt dat er een oplossing komt voor de strenge PAS-regels over de uitstoot van stikstof. "Het gaat om honderden projecten in Zeeland, die nu dreigen stil te vallen. Niemand kan op dit moment verder."

Trein van Gent naar Terneuzen

De Ruijsscher hoopt ook dat het kabinet geld uittrekt voor de voorbereidingen voor een nieuw goederenspoor tussen Gent en Terneuzen. "We hebben de afgelopen jaren prachtige projecten kunnen realiseren, zoals de nieuwe sluis bij Terneuzen en de Tractaatweg en de Sloeweg. Maar we hebben nog een grote wensenlijst. Eén van de wensen is de aansluiting van het spoor van het havengebied in Terneuzen naar Gent, aan de oostkant van het Kanaal. Het zou mooi zijn als daar nu toezeggingen voor komen."

Personentreinen

Het goederenspoor gaat nu met een grote bocht twee keer over het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Een sneller, rechtstreeks goederenspoor kost 80 miljoen euro. Het zou meteen de mogelijkheid bieden om de lijn door te trekken naar de stad Terneuzen om er er personentreinen overheen te laten rijden; een langgekoesterde wens in de regio vanwege de vele werknemers die elke dag aan de andere dag van de grens werken.
De groene stippellijn geeft het gewenste, snellere goederenspoor aan tussen Gent en Terneuzen; de rode stippellijn geeft de huidige spoorlijn aan.
De groene stippellijn geeft het gewenste, snellere goederenspoor aan tussen Gent en Terneuzen; de rode stippellijn geeft de huidige spoorlijn aan. © Omroep Zeeland
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>