Een baby op schrikkeldag? Liever niet...

Een baby op schrikkeldag? Liever niet...
Een baby op schrikkeldag? Liever niet... © Omroep Zeeland
Liever niet bevallen op schrikkeldag
Hij heeft trots zijn pasgeboren dochter River in de armen. "We hoopten dat het niet de 29e zou worden." Geboortestatistieken laten een klein dipje zien op 29 februari en een licht piekje op de dag ervoor en de dag erna.
Je ziet het ook met feestdagen, met Kerst, met oud en nieuw, maar ook met Dodenherdenking, dat mensen dan liever niet willen bevallen.
Lianne van der Klooster, verloskundige Adrz
Verloskundige Lianne van der Klooster van ziekenhuis Adrz merkt wel dat aanstaande ouders bepaalde data liever mijden: "Je ziet het ook met feestdagen, met Kerst, met oud en nieuw, maar ook met Dodenherdenking, dat mensen dan liever niet willen bevallen."
Een geplande keizersnede valt nog te schuiven, maar bevallen is een natuurlijk proces dat het beste op zijn natuurlijk beloop gelaten kan worden, benadrukt Van der Klooster. "Het is beter om af te wachten tot je baby'tje vanzelf zou willen komen, en is het op een schrikkeldag, dan is het op een schrikkeldag."
Joran Looij: 'We hoopten dat het niet de 29e zou worden.'
Joran Looij: 'We hoopten dat het niet de 29e zou worden.' © Omroep Zeeland
Soms hebben ouders echt veel bezwaar tegen een datum. "Wat we dan proberen is om samen met hen te kijken of het echt nodig is om medisch in te grijpen. Het is prachtig dat inleiden kan, af en toe is het echt nodig, maar als het even kan is het beter om af te wachten."
Vader Joran Looij had zich ook wel neergelegd bij 29 februari als geboortedag voor zijn dochter: "Je kan er niets aan doen, maar het wordt dan wel apart. Dan moet je de verjaardag maar een dagje eerder vieren ofzo." Maar eerder was helemaal perfect: "Alles om niet te hoeven wachten!"
<p><strong>Iets minder jarigen op schrikkeldag</strong></p><p>In Nederland als geheel worden er op schrikkeldag iets minder kinderen geboren dan op de omringende dagen. Hoewel het CBS dat niet apart voor Zeeland heeft uitgerekend, is er geen reden om aan te nemen dat het in onze provincie anders is. Vooral omdat we in Zeeland op de dagen precies vóór en ná een schrikkeldag een licht piekje in het aantal verjaardagen zien.</p>