Zet onkruid op de kaart van Zeeland

Onkruid op Zeeuwse trottoirs
Onkruid op Zeeuwse trottoirs © Omroep Zeeland
Ze zijn tegenwoordig zeldzaam in Zeeuwse dorpen en steden: strakke, schone stoepjes en pleintjes. Want gemeenten, waterschap en provincie mogen bijna geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken en moeten weer met ouderwetse middelen aan de slag. Doen ze dat voldoende of niet? Daarover ging de Omroep Zeeland-enquête 'Zet onkruid op de kaart'.

Vuulte

Natuurlijk: de plantsoenendienst kan ook heet water gebruiken, schoffelen, branden of borstelen, maar op veel plekken in Zeeland groeit het onkruid tegenwoordig vrolijk tussen de stoeptegels door. Of op zijn Zeeuws: vuulte. Vooral op die trottoirs waar weinig mensen lopen. Hoe is het in jouw buurt?
Werkt de kaart niet goed in deze app? Klik op deze link, dan krijg je dezelfde kaart, maar dan in een apart venster.

Betrekkelijk

Natuurlijk, 'echt onkruid' bestaat niet. Het zijn welbeschouwd allemaal planten die op hun eigen manier, zeker als je ze van dichtbij bekijkt, hun best doen om mooi te zijn. En waar een botanicus een mooie naam aan heeft gegeven. Toch rangschikt Wikipedia planten als heermoes, grote weegbree, Canadese fijnstraal, zilverschoon, haagwinde en gladde witbol onder de noemer onkruid.
Onkruidborstel
Onkruidborstel © Omroep Zeeland
Veel mensen vinden dat de overheid het onkruid moet wieden. Dat bleek uit de reacties op Facebook na de oproep van de gemeente Terneuzen aan de inwoners om zelf het trottoir onkruidvrij te houden. Volgens de Terneuzense wethouder Vervaet was het vroeger 'ouderwets gebruikelijk' dat iedereen de stoep voor zijn eigen huis bijhield. "Maar nu wijzen mensen al snel naar de gemeente, bijvoorbeeld als het gaat om onkruid in brandgangen. Maar die zijn óf van een woningbouwvereniging, óf van de bewoners onderling. Dat is echt geen openbare ruimte waar de gemeente komt."
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>