Na feestje in Zierikzee kan Monumentendag beginnen

Na feestje in Zierikzee kan Monumentendag beginnen
Na feestje in Zierikzee kan Monumentendag beginnen © Omroep Zeeland
Monumentendag geopend in Zierikzee
Het was al de achttiende keer dat Van Vollenhoven dit culturele evenement opende. Volgens de organisatie heeft hij daarmee zelf de status van monument bereikt. In zijn toespraak reageerde hij met: "Inderdaad, ik ben zelf een monument geworden en ik ben ook aan restauratie toe".

Restauratiefonds voor gemeenten

Van Vollenhoven greep de gelegenheid ook aan op te pleiten voor een een nationaal restauratiefonds voor gemeenten. Met het fonds kunnen volgens hem gemeenten worden geholpen hun 60.000 monumenten in stand te houden.
Het thema van de 33e Open Monumentendag is 'plekken van plezier'. Voor de eigenaren van monumenten is het overigens niet alleen maar plezier. Bij het onderhoud zijn ze gebonden aan allerlei bepalingen en regels.

'Zes miljoen wordt misgelopen'

Voor dat onderhoud kunnen subsidies worden aangevraagd, maar dat gebeurt lang niet altijd. In het radioprogramma Zeeuwse Kamer stelde Jan van de Voorde, sectorhoofd Erfgoed en Ruimte bij Erfgoed Zeeland, dat driekwart van de eigenaren daar geen gebruik van maakt. Volgens hem blijft daardoor zes miljoen euro zomaar liggen.
Jan van de Voorde van Erfgoed Zeeland
In het kader van de Open Monumentendag zijn zaterdag en zondag ook in Zeeland tal van monumenten en bijzondere bouwwerken open voor publiek.
Opening landelijke Monumentendag in Zierikzee
Opening landelijke Monumentendag in Zierikzee © Omroep Zeeland

Lees ook: