'Vrouwen zijn niet geschikt voor het regeerambt'

Vanaf de oprichting van de SGP in 1918 was het voor vrouwen onmogelijk zich voor de partij verkiesbaar te stellen. Na jarenlange procedures besloot de Hoge Raad in 2010 dat de SGP vrouwen niet langer mocht uitsluiten van haar kieslijsten. In 2013 paste de partij haar vrouwenstandpunt aan.

Haatmails en steunbetuigingen

Lilian Janse - die altijd had aangegeven het eens te zijn met de punten van het SGP-programma, behalve met artikel 10 waarin staat dat 'aan vrouwen het regeerambt niet toekomt', besloot een poging te wagen. Toch zat nog niet iedereen binnen de partij te wachten op een vrouw. Haar mailbox stroomde vol met haatmails, maar ook met steunbetuigingen.
Uiteindelijk werd ze de eerste vrouw ooit die door de SGP werd geaccepteerd als kandidaat in een verkiezing én gekozen werd als fractievoorzitter. Op dit moment is Janse de enige vrouwelijke fractievoorzitter namens de SGP. Paula Schot, afkomstig uit Zierikzee, deed in 2018 tevergeefs een gooi naar een raadszetel in Amsterdam.
Lilian Janse legt de eed af bij haar installatie als raadslid
Lilian Janse legt de eed af bij haar installatie als raadslid © Omroep Zeeland
Terugblikkend zegt Lilian Janse: "Ik vond dat de SGP altijd op een bepaalde manier in beeld werd gebracht. Denk aan sigaarrokende mannen in zwarte pakken. Ik ben een heel ander type. Ik wilde het karikatuur weghalen want bij de SGP zitten veel vrolijke mensen die niet saai en streng zijn. Dat beeld heb ik volgens mij kunnen kantelen."

Jezelf zijn

Hele dagen met een cameraploeg op stap kan resulteren in een toneelstukje. Dat gebeurde niet bij Lilian. "Ik wilde mezelf zijn. Zoals ik in de docu te zien ben, zo ben ik ook in het dagelijkse leven. Dat zei de toenmalige burgemeester Letty Demmers ook tegen me."
Luister hier naar het hele gesprek met Lilian Janse waarin ze terugblikt op de documentaire:
Lilian Janse: Ik verveel me nooit in de politiek
<p>De documentaire is te zien om 12.00 uur, 16.00 uur, 20.30 uur en 22.00 uur. Omroep Zeeland bestaat 30 jaar en trakteert elke zondag op een documentaire.</p>