Eerste coronabesmetting in Zeeland: vrouw in thuisisolatie

In Zeeland is voor het eerst een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een vrouw uit Scharendijke die in Noord-Italië is geweest. De GGD Zeeland meldt dat de patiënt het naar omstandigheden goed maakt. De vrouw zit momenteel in thuisisolatie.
Eerste coronabesmetting in Zeeland: vrouw in thuisisolatie
De GGD Zeeland onderzoekt met wie de vrouw de afgelopen tijd contact heeft gehad. Die mensen zullen door de gezondheidsdienst benaderd worden met de vraag hun eigen gezondheid de komende tijd goed in de gaten te houden. Als zij ziekteverschijnselen vertonen, moet dat meteen gemeld worden. Pas dan ook heeft testen zin, volgens Fleur Groenendijk, arts infectieziektenbestrijding van de GGD.

Kans op verspreiding voorkomen

"Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Zeeland verder kan verspreiden", zegt ze . Volgens haar wordt er onderscheid gemaakt tussen zogenoemde hoogrisicocontacten en laagrisicocontacten. De hoogrisicocontacten zijn de mensen waarmee de vrouw in nauw contact staat; de huisgenoten. "Die moeten thuisblijven", aldus Groenendijk. Als de vrouw uit Scharendijke een dag lang géén klachten meer heeft, wordt haar isolatie opgeheven. Dan is ze niet meer besmettelijk.
Een Zeeuwse coronavirusbesmetting kon volgens de GGD-arts niet uitblijven. "We hebben dat voorzien. De draaiboeken liggen klaar. Nu komt het aan op het voorkomen van verspreiding van het virus, maar dat is niet uitgesloten."

'Vervelend wat vrouw en familie meemaken'

Burgemeester Gerard Rabelink van de gemeente Schouwen-Duiveland zegt het heel vervelend te vinden wat de vrouw en haar familie op dit moment meemaken. "Ik heb vernomen dat mevrouw goed heeft gehandeld op advies van RIVM en GGD. Ik heb het volste vertrouwen in de aanpak van de verschillende betrokken partijen. De gemeente heeft nauw contact met de GGD, evenals met de Veiligheidsregio Zeeland."
Meer informatie over het virus, de besmettelijkheid en de kans op verspreiding staan vermeld op de website van het RIVM. Actuele reisinformatie vind je op de website van Nederlandwereldwijd.

Bij vragen over je gezondheid kun je terecht bij je eigen huisarts en algemene vragen over het virus kunnen gesteld worden aan GGD Zeeland via telefoonnummer 0113 249480 of via het landelijk informatienummer 0800-1351.
Het Adrz en ZorgSaam zeiden eerder al klaar te zijn voor een eventuele uitbraak van het virus. "Als het zover komt, zijn we zo goed mogelijk voorbereid", zei deskundige infectiepreventie Machteld Ducrot van het Adrz.
Beide ziekenhuizen beschikken over isolatiekamers voor mensen die zo ziek zijn dat ze niet meer thuis kunnen blijven. In het Adrz in Goes zijn dat er twintig, ZorgSaam in Terneuzen heeft er negen. Zo'n kamer wordt in het ziekenhuis ook gebruikt voor mensen met griep of de MRSA-bacterie.
Zo ziet een isolatiekamer in het ziekenhuis eruit
Mensen die denken besmet te zijn geraakt met het coronavirus, worden geadviseerd de huisarts te bellen. Gevraagd wordt om niet langs te gaan bij de huisarts, omdat je dan anderen kunt besmetten.
De huisarts schat op afstand in hoe ernstig de klachten zijn. Alleen verkouden zijn is niet genoeg, zegt arts infectieziekten Hetty Koppenaal bij de GGD Zeeland. "Je moet het ook benauwd hebben of koortsklachten hebben." Als een huisarts besmetting vermoedt, moet je in thuisisolatie en komt er iemand van de GGD Zeeland langs om een monster af te nemen.
Donderdag 27 februari werd de eerste Nederlandse besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het ging toen om een man van 56 jaar uit Loon op Zand, die vermoedelijk besmet is geraakt na een bezoek aan de regio Lombardije.Het aantal besmette Nederlanders was vrijdagavond 128, zaterdagmiddag was dat aantal 188.
Wereldwijd ligt het aantal besmettingen op meer dan 100.000. Minstens de helft van deze patiënten is hersteld, zeker 3.400 mensen zijn overleden. In het ziekenhuis in Rotterdam overleed vrijdag een 86-jarige man aan de gevolgen van het virus.