Mosselkwekers in zwaar weer: faillissement dreigt voor vijf tot tien bedrijven

Mosselkwekers in zwaar weer: faillissement dreigt voor vijf tot tien bedrijven
Mosselkwekers in zwaar weer: faillissement dreigt voor vijf tot tien bedrijven © ANP
Mosselsector in zwaar weer
Schuimalg op de Oosterschelde, de stormen van de afgelopen weken en lage prijzen voor mosselen. Dat zijn een paar van de redenen dat het niet goed gaat met de mosselkwekers. Afgelopen jaar gingen veel mosselen verloren door de schuimalg.
Ook bij mosselkweker Jos Steketee heeft het grote gevolgen gehad: "Wij hebben als bedrijf 75 procent van onze voorraad verloren door de alg. Dat waren mosselen van afgelopen seizoen maar ook mosselbroed voor de toekomst. De cyclus van een mossel is twee jaar dus daar hebben we veel last van."

Bedrijven bijna failliet

De sector heeft al drie slechte jaren achter de rug en een vierde dreigt. Nog een slecht jaar zou een harde klap beteken voor de mosselkwekers want er zijn al bedrijven die op het punt staan om te vallen. Addy Risseeuw, voorman van de Producentenorganisatie Mossel: "We hebben signalen dat een aantal bedrijven het financieel lastig heeft. Precieze aantallen kan ik niet noemen maar het zijn er zeker wel meer dan vijf vermoed ik."
Risseeuw hoopt dat de groei en de kwaliteit van de mosselen dit jaar beter is dan afgelopen jaar waardoor de prijzen ook weer gunstiger zullen zijn." En kweker Steketee zegt hem dat na: "Ik ken behoorlijk wat kwekers die in zwaar weer zitten en daarom hoop ik dat er snel een omslag komt." Bij de Producentenorganisatie Mosselcultuur zijn 89 kwekers aangesloten.
Een vers opengestoken Zeeuwse mossel
Een vers opengestoken Zeeuwse mossel © ANP
Er moet dus snel iets veranderen binnen de mosselsector. Je kan hopen dat de natuur meewerkt en de mosselen beter groeien en meer opbrengen maar misschien moeten de mosselkwekers juist naar nieuwe oplossingen zoeken. Addy Risseeuw: "Samenwerking tussen de kwekers kan een stukje efficiency opleveren en kostenbesparing. Wat je ook steeds vaker ziet is meer samenwerking tussen de groepen kwekers en de handel."

Mosselen zijn geen nicheproduct

Zeeuwse producten scoren op dit moment goed omdat ze in de markt worden gezet als exclusief en van hoge kwaliteit. Maar ook dat is volgens mosselkweker Jos Steketee niet de toekomst voor de mosselen uit de Oosterschelde: "Dat werkt wel in een nichemarkt maar niet voor de grote hoeveelheden en volumes die hier verhandeld worden."

Lees ook: