Geliquideerde advocaat was ook rechter in Zeeland

Geliquideerde advocaat was ook rechter in Zeeland
Geliquideerde advocaat was ook rechter in Zeeland © ANP Foto
Geliquideerde advocaat Wiersum was ook rechter-plaatsvervanger in Zeeland
Geliquideerde advocaat Wiersum was ook rechter-plaatsvervanger in Zeeland © wiersum.org
Advocaat Derk Wiersum is vanmorgen rond 07.30 uur neergeschoten. Er is nog geprobeerd de advocaat te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. De schutter is te voet gevlucht en nog niet gevonden.

'Groot hart voor het strafrecht'

"Het is uitermate treurig", vat president van de rechtbank Nol Vermolen het nieuws samen. "Wij herinneren hem als een enorm aardige collega met een groot hart voor het strafrecht", staat in een persverklaring te lezen. "Wij zullen zijn empathie, enthousiasme en professionaliteit missen." Of en welke gevolgen de liquidatie heeft voor lopende rechtszaken in Zeeland is niet bekend.
Wiersum is vooral bekend als advocaat van Nabil B. Hij is de belangrijkste getuige van het OM in de liquidatiezaak rond hoofdverdachte Ridouan T. Nabil B. heeft belastende verklaringen afgelegd tegen de mensen rond T. Eerder is de broer van de kroongetuige al vermoord. Ridouan T. is eerder in verband gebracht met de moord op een Vlissinger in 2013.

Terrorismebestrijding

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is door minister Grapperhaus betrokken bij het onderzoek naar de moord. De NCTV voert de regie een speciaal team van politie en het Openbaar Ministerie. "Dit raakt dan aan het fundament van onze rechtsstaat en is een enorme klap, in het bijzonder ook voor de beroepsgroep van advocaten, het Openbaar Ministerie (OM), de politie en de rechterlijke macht", schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer. De georganiseerde misdaad is volgens hem "een grens overgegaan". Hij spreekt van een "aanslag op de rechtsstaat".

Lees ook: