Motie van afkeuring tegen PVV'ers, maar de Statenleden blijven zitten

Motie van afkeuring tegen PVV'ers, maar de Statenleden blijven zitten
Motie van afkeuring tegen PVV'ers, maar de Statenleden blijven zitten © Omroep Zeeland
Moties van afkeuring tegen Bosch en Van Dijk aangenomen
Van Dijk en Bosch liggen onder vuur na onterecht ingediende declaraties, en beschuldigingen over en weer. Na de ruzie gingen beiden als individuele Statenleden verder.

Bij vlagen emotioneel debat

Het komt zelden voor dat Statenleden zo dringend een beroep doet op collega Statenleden om op te stappen. Het debat vanochtend over de perikelen binnen de PVV was ook ongekend hard en bij vlagen emotioneel.
<p>In april van dit jaar werd Peter van Dijk uit de partij gezet. Volgens de andere PVV'ers maakte Van Dijk misbruik van partijgeld, en bedreigde hij Bosch met de dood. Daarop splitste de PVV zich op in twee fracties, één met Van Dijk en één met Bosch. Laatstgenoemde bleek ook geknoeid te hebben met declaraties. De aanklacht tegen Peter van Dijk wegens bedreiging met de dood werd geseponeerd. Bosch en Roland de Wit kregen een boete wegens smaad. Beiden zijn hiertegen in beroep gegaan.</p>
Francois Babijn (Partij voor Zeeland) zei vlak voor de stemming: "Het is een zwarte dag voor het provinciebestuur." Zijn partij steunde, net als de Partij voor de Dieren, niet de motie van afkeuring tegen de Statenleden. Babijn: "Het is genoeg geweest."

Slachtbank

Bosch gaf zelf nog een korte verklaring: "Het is niet alleen een zwarte dag voor de Zeeuwse politiek, maar ook voor klokkenluiders. Die worden niet beschermd, die worden geslachtofferd en gaan mee naar de slachtbank. Hiermee wordt bemoedigd dat misstanden stilgehouden moeten worden. Niemand durft straks meer op te staan. De doofpot is opgestookt."
Vincent Bosch: 'Een zwarte dag voor provinciebestuur, maar ook voor klokkenluiders
Verder hebben de Statenleden besloten dat Van Dijk en Bosch geen voorzitter meer mogen zijn van provinciale commissies en werd er een dringend beroep gedaan op beide mannen alle onterecht uitgekeerde declaraties terug te betalen. Bosch had eerder tijdens de vergadering al gezegd dat voorzitterschap neer te leggen en de kosten voor de website van de PVV Tholen te hebben betaald.

Lees ook: